Ik vind gehaktballetjes altijd heel erg lekker, het is vaak even wat werk, maar het loont ook wel. En ook leuk: je hebt gehaktballen eigenlijk ook over de hele wereld, dus ze smaken altijd anders 🙂 Deze keer ging ik richting Hongarije en maakte ik gehaktballetjes goulash stijl!
Heerlijke malse gehaktballetjes met een licht rokerige (en pittige) smaak van het Hongaars paprikapoeder. Probeer wel echt Hongaars paprikapoeder te vinden, want dat smaakt wel echt anders dan ‘gewoon’ paprikapoeder. Dit kun je bijv. online kopen, maar vind je vaak ook in een Poolse of andere Oost-Europese supermarkt.
Omdat deze goulash al groenten, vlees en aardappelen bevat, hoef je er niet per se iets bij te eten. Maar het is wel erg lekker met vers brood (om de saus lekker mee op te deppen) of gekookte (zilvervlies)rijst of zelfs pasta!
Dit recept is onderdeel van een samenwerking met Meat Discounter
Geniet ervan!
Goulash gehaktballetjes
Ingrediënten
Gehaktballetjes
- 500 gram rundergehakt
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl tomatenpuree
- 2 el Hongaars paprikapoeder
- bosje verse peterselie
- zout en peper
Goulash
- scheutje olijfolie
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 2 el Hongaars paprikapoeder
- 1 el karwijzaad
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 pot vleesfond van ongeveer 300 ml
- 2 laurierblaadjes
- 4 middelgrote aardappels of 6 kleintjes
- 2 rode paprika's
- crème fraîche
Instructies
Gehaktballetjes maken
- Doe het rundergehakt in een grote kom. Maak de knoflook schoon en pers uit. doe dit samen met de tomatenpuree en het Hongaars paprikapoeder bij het gehakt.
- Hak de verse peterselie heel fijn, doe dit ook bij het gehakt. Kruid ruim met peper en zout en meng totdat alles net goed gemengd is.
- Bak een proefstukje om te checken of je genoeg peper en zout hebt toegevoegd. Kruid eventueel nog bij als dit nodig is.
- Draai balletjes van het gehakt. Verhit een scheutje olie in een brede pan (waar de gehakballetjes naast elkaar in passen) en bak ze mooi bruin. Schep de gehaktballetjes uit de pan en bewaar het bakvet.
Goulash
- Maak de uien schoon en snipper ze. Bak ze in het bakvet van de gehaktballetjes mooi zacht.
- Maak de knoflook schoon, snipper deze ook en voeg toe aan de pan. Bak ook ongeveer een minuutje mee.
- Voeg vervolgens de tomatenpuree en het karwijzaad toe. Bak dit ook nog een paar minuutjes mee.
- Voeg vervolgens de tomatenblokjes, het vleesfond en de laurierblaadjes toe. Breng tegen de kook aan en laat even pruttelen.
- Maak de aardappels schoon (je hoeft ze niet per se te schillen) en snijd in even grote blokjes. Voeg toe en laat zo'n 15 minuten mee pruttelen.
- Maak ondertussen de rode paprika's schoon en snijd deze in grote stukken. Voeg dit toe als de aardappels al 15 minuten meegekookt hebben en laat het nóg eens 15 minuten pruttelen.
- Check even of de aardappel en de paprika zacht is en garneer met de crème fraîche