Dit stond al lang op mijn lijstje, maar ik wist niet zo goed hoe ik het moest doen. Omdat je de crème brûlée vulling niet echt kunt meebakken in een cupcake. Dus moet je de crème brûlée vulling apart maken, dus dan wordt het misschien meer een custard dan een crème brûlée, maar ik vind het uiteindelijk toch wel goed gelukt gelukkig!
Ik probeerde het eerst zonder maizena, maar dan blijft de vulling wel echt te dun. De maizena heb je dus wel echt nodig om de vulling wat extra stevigheid te geven. Anders kun je de cupcakes er niet echt mee vullen.
Heb je de cupcakes gevuld en gebrand, eet ze dan zo snel mogelijk op. Hoe langer je de cupcakes gebruikt, hoe zachter de suikerlaag wordt namelijk. Op zich niet zo heel erg, want je kunt er altijd weer wat extra suiker overheen strooien en de laag opnieuw branden.
Smakelijk!
Crème Brûlée cupcakes
Extra benodigdheden
- cupcakevorm
- cupcakepapiertjes
- brûlée brander
Ingredients
Cupcake beslag
- 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 200 gram witte basterdsuiker
- 4 eieren op kamertemperatuur
- 1 tl vanille extract
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- mespunt zout
Crème brûlée vulling
- 400 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- 130 gram suiker
- 6 eieren
- 3 el maizena
Suikerlaag
- extra kristalsuiker
Instructions
Cupcakes
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de boter in blokjes en mix met de witte basterdsuiker tot een mooi luchtig mengsel.
- Als je een luchtig mengsel hebt, kun je 1 voor 1 de eieren toevoegen. Voeg telkens pas een nieuw ei toe als de vorige volledig is opgenomen door het beslag.
- Voeg vervolgens het vanille extract, het zelfrijzend bakmeel en het mespunt zout toe en mix dit door het beslag.
- Doe cupcake papiertjes in je cupcakevorm en verdeel hier het beslag over. Je wil de vormpjes niet helemaal vol doen, omdat de cakejes nog gaan rijzen.
- Bak de cupcakes in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven, laat vervolgens volledig afkoelen.
Crème brûlée vulling
- Maak ondertussen de vulling. Doe de slagroom in een pannetje, samen met de helft van de suiker. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Voeg het stokje en het merg toe aan de slagroom. Verwarm dit, maar breng het niet aan de kook.
- Klop ondertussen de eieren met de andere helft van de suiker en de maizena luchtig in een grote mengkom.
- Haal het vanillestokje uit de room en schenk de hete room onder regelmatig kloppen bij het eimengsel. Doe dit terug in de pan en laat op middelhoog vuur indikken tot een dikke vla.
- Doe de vulling over in een platte schaal en dek af met plasticfolie, leg het plasticfolie op de crème brûlée vulling zodat er geen velletje ontstaat. Laat volledig afkoelen in de koelkast.
Cupcakes vulling
- Mix de vulling nog een keer door en doe over in een spuitzak. Steek in het midden van de cupcakes een rondje uit. Ik doe dit met de kleinste cookie cutter die ik heb, maar dit kan bijv. ook met een appelboor.
- Vul de cupcakes met de crème brûlée vulling en spuit ook wat bovenop het cakeje. Strooi hier wat suiker over en bruleer met de brander.