Focaccia is inmiddels wel één van mijn go-to broodbak recepten. Focaccia is altijd lekker, vrij makkelijk om te maken (als je de tijd hebt in ieder geval) en je kunt er heel veel kanten op als het gaat om toppingen. Deze keer maakte ik focaccia met ‘nduja! Een heerlijke pittige Italiaanse worst die aardig vloeibaar wordt als je ‘m verwarmt. Perfect om dan over een heerlijk focaccia deeg te verdelen 🙂
Deze ‘nduja focaccia is heerlijk als onderdeel van een borrelplank, gewoon als bijgerechtje bij een Italiaanse maaltijd of als hapje bij de borrel. In principe zo al superlekker, maar je kunt het ook serveren met wat goede olijfolie (met peper en zout) en/of wat aïoli.
Ik ben ook wat aan het experimenteren met overnight focaccia en dat ziet er tot nu toe ook al erg goed uit! Binnenkort deel ik daar ook wat meer over 🙂
Voor nu, smakelijk met dit heerlijke ‘nduja focaccia recept!
Focaccia met ‘nduja
Ingrediënten
- 400 ml lauwwarm water
- 1 el suiker
- 550 gram patentbloem
- 7 gram gedroogde gist
- 60 ml goede olijfolie
- 1 el zout
Topping
Instructies
Deeg maken
- Meng met een vork het lauwwarme water met de suiker en de gedroogde gist in een ruime mengkom. Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat zich een schuimlaagje bovenop vormt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet goed of je water te heet. Begin in dat geval opnieuw.
- Voeg de olie en de bloem toe aan het gistmengsel en kneed dit met de mixer met deeghaken in 10 minuten tot een mooi elastisch en plakkerig deeg. Voeg dan het zout toe en kneed nog zo'n 5 minuten met de mixer met deeghaken. Doe wat olie op je handen en vorm het deeg tot een bal.
- Doe wat olie in een kom en wentel hier de deegbal doorheen. Knoop hier een plastic zak omheen of dek strak af met plasticfolie. Laat het deeg op een warm plekje in zo'n 1 tot 1,5 uur in hoeveelheid verdubbelen.
Stretch and Fold
- Haal het plastic van de kom. Vet je handen goed in met wat olie. Pak één kant van het deeg en trek dit voorzichtig uit (zorg ervoor dat het niet scheurt) en vouw dit over de bovenkant van het deeg heen.
- Doe dit vervolgens ook met de andere kant van het deeg (tegenover de kant die je net hebt gedaan) en vervolgens ook met de zijkanten (1 voor 1). Pak de deegbal dan op en draai deze om.
- Laat het deeg vervolgens weer 30 tot 45 minuten afgedekt rijzen. Herhaal deze stap totdat je de stretch and fold 4 keer hebt gedaan (met telkens tussenpauzes van 30 tot 45 minuten). Laat het deeg na de laatste stretch and fold nog 30 minuutjes rusten.
Shapen
- Leg een vel bakpapier klaar en strooi hier wat bloem op of bestrooi je aanrechtblad goed met semolina. Leg hier vervolgens de deegbal op. Trek voorzichtig de zijkanten van het deeg wat uit totdat je een mooie platte ronde deeglap hebt. Ben voorzichtig met luchtbellen, deze wil je niet kapotmaken. Door deze luchtbellen wordt je focaccia namelijk zo mooi luchtig.
- Eventueel kun je het deeg met je vingers wat platter drukken, zonder dat je de luchtbellen kapotmaakt. Laat het deeg vervolgens weer losjes afgedekt (met plastic) een half uurtje rusten
Toppen en Bakken
- Verwarm de oven met pizzasteen (of bakplaat er in) tot 240 graden. Ondertussen kun je de focaccia toppen. Verdeel wat goede olijfolie over het deeg (liever te veel dan te weinig) en verdeel de 'nduja er overheen. Voor het gemak kun je deze eerst even verhitten zodat ie mooi vloeibaar is (afhankelijk van welke soort je gebruikt).
- Laat nog even rusten, dek losjes af met folie en wacht totdat de oven op temperatuur is. Leg de focaccia (met bakpapier) op de pizzasteen of hete bakplaat en bak de focaccia in zo'n 20 minuutjes mooi bruin.
- Laat afkoelen en serveer met wat goede olijfolie (met zeezout en kruiden er in) of aïoli en geniet!