Er stond gewoon nog geen recept voor een garnalen laksa op EvieKookt! Terwijl dit zo’n heerlijk gerecht is en ik dit ook al jaren maak. Daar brengen we dus even verandering in met dit heerlijke recept! Ken je laksa al? Eigenlijk een kruising tussen een soep en een curry. Een dunne curry of een dikke soep kun je het ook wel noemen 😉
En doordat je het dus eigenlijk als een curry maakt, zit er zoveel smaak in! Wat je nog eens versterkt met de zelf getrokken bouillon van de garnalenkoppen- en schalen. Dat geeft deze laksa ook zo ontzettend veel smaak! Echt een super gerechtje dit! Heb je dus nog nooit een laksa gegeten? Dan raad ik je zeker aan om dit eens te proberen!
De laksa komt volgens mij uit Maleisië en/of Thailand. Aangezien deze keukens zo met elkaar verstrengeld zijn, is het lastig om te achterhalen wie er eerst was en in welke keuken of cultuur dit gerecht nou het meeste thuishoort. De smaken doen me in ieder geval zeker aan die streken denken 🙂 Dus ben je, net als ik, gek op de Thaise keuken? Dan is dit een gerecht voor jou!
Smakelijk!
Garnalen laksa met rijstnoedels
Extra benodigdheden
- keukenmachine (foodprocessor) of blender met mengkom
Ingrediënten
Laksa pasta
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- stukje gember (van ongeveer 3 cm)
- 1 el komijn
- 2 stengels citroengras
- bosje verse koriander
- 1 el trassie
- 1 tl kurkuma of een stukje verse kurkuma (geschild)
- zonnebloemolie
Laksa
- 12 ongepelde gamba's
- peper en zout
- 1 garnalenbouillonblokje (of visbouillonblokje)
- 1 blik kokosmelk à 400 ml
- 2 el vissaus
- 2 limoenblaadjes
- 1 limoen
- 100 gram rijstnoedels
- 100 gram taugé
- bosje verse koriander
Instructies
Laksa pasta
- Maak het citroengras schoon en snijd het witte deel in ringetjes. Maak de sjalotten, knoflook, rode peper, gember (en kurkuma als je verse gebruikt) schoon en hak grof.
- Maal dit samen met de overige ingrediënten voor de laksa pasta, ongeveer 5 takjes koriander en voldoende olie in de keukenmachine fijn tot een mooie gladde currypasta.
Laksa
- Pel de garnalen en verwijder het zwarte darmkanaal door een snee in de bovenkant van de garnaal te maken en het darmkanaal er uit te trekken.
- Bak de koppen en de schalen in een scheutje zonnebloemolie met wat peper en zout totdat ze roze zijn. Voeg dan zoveel kokend water toe totdat de koppen en schalen net onder staan. Doe er nu het garnalenbouillonblokje bij en laat ongeveer 20 minuutjes op laag vuur trekken.
- Bak ondertussen de laksa pasta in een klein scheutje zonnebloemolie. Roer ondertussen en bak ongeveer 4 minuutjes.
- Voeg dan de kokosmelk, vissaus, het sap van 1 limoen en de limoenblaadjes toe. Zeef daarna de bouillon boven de laksa zodat de bouillon bij de laksa komt en je de schalen en koppen opvangt. Roer goed door elkaar.
- voeg nu ook da garnalen toe en warm mee totdat ze net roze zijn.
- Bereid de rijstnoedels zoals op de bereidingswijze staat aangegeven op de verpakking (meestal wel je deze). Verdeel de noedels en de taugé over 2 diepe borden of kommen. Schep hier de laksa op en garneer met verse koriander en eventueel wat rode peper. Besprenkel eventueel ook nog met wat extra limoensap.
Ik zie nergens staan wanneer en hoe de garnalen aan de laksa moeten worden toegevoegd.
Je hebt helemaal gelijk.. nu wel! Mijn excuses.