Gehaktballen maken is niet moeilijk. Maar om lekkere stevige, maar toch sappige en smeuïge gehaktballen te maken, moet je wel met een paar dingen rekening houden. In deze kooktip leg ik je uit hoe je de beste gehaktballen kunt maken en waar je precies rekening mee moet houden
Kies je gehaktsoort
Het type vlees dat je gebruikt is typerend voor je gehaktballen en bepaalt ook hoeveel paneermeel je bijvoorbeeld toe moet voegen om een mooie stevige gehaktbal te kunnen maken.
Kippengehakt
Kies je voor kippengehakt, dan zul je wat meer paneermeel toe moeten voegen. Kipgehakt is namelijk een stuk vochtiger en smeuïger dat de andere soorten en zal daardoor eerder uit elkaar vallen tijdens het bakken. Zorg dat je dus de juiste bindmiddelen gebruikt om stevige ballen te krijgen. Ik leg je straks uit welke verschillende bindmiddelen je kunt gebruiken, naast paneermeel.
Varkensgehakt
Varkensgehakt is ook lekker vettig, maar een stuk minder zacht dan kippengehakt. Gehaktballen van varkensgehakt hebben dus iets minder bindmiddel nodig dan gehaktballen van kippengehakt.
Half om half gehakt
Kies je voor een combinatie van varkensgehakt en rundvlees, dan kun je ook wat minder bindmiddel gebruiken dan bij puur alleen varkensgehakt. Bij half om half gehakt kun je het zelfs al overwegen om ook een eitje toe te voegen om het vlees juist wat smeuïger te krijgen. Zorg dan wel voor een goede balans tussen ei en bindmiddel. Gebruik ongeveer 4 el bindmiddel op 1 ei.
Lamsgehakt
Lamsgehakt is iets magerder en daardoor droger dan half om half of varkensgehakt. Daardoor is het lekker om het juist net wat smeuïger te maken. Dit kun je doen door een eitje toe te voegen. Zorg ook hier voor een goede balans tussen ei en bindmiddel. Gebruik bij lamsgehakt ongeveer 3 el bind op 1 ei
Rundergehakt
Rundergehakt is het meest magere type vlees dat je kunt kiezen voor gehaktballen. En daardoor ook het droogste vlees. Rundergehakt kan dus het smeuïge van een eitje goed gebruiken. Let op dat je ook hier de juiste verhouding tussen ei en bindmiddel aanhoudt. Gebruik ongeveer 2 el bindmiddel op 1 ei.
Bindmiddel kiezen
Met het bindmiddel zorg je er eigenlijk voor dat je gehakt goed aan elkaar blijft plakken. Maar geloof je, er zijn meer soorten bindmiddelen dan alleen paneermeel. Probeer bijvoorbeeld eens een van de volgende:
- Fijngewreven beschuiten
- Oude broodkruimels
- Panko – Lekker in Aziatische ballen
- Fijngehakte noten – Lekker in Mediterraanse ballen
- Gedroogde kruiden – Ook gemalen kruiden (poeders) kunnen dienen als bindmiddel. Kies dan wel de kruiden die goed bij de rest van het recept passen.
Verwijder de lucht uit je gehakt
Om mooie stevige gehaktballen te krijgen, is het belangrijk dat je gehaktmengsel niet te veel lucht bevat. Hier kun je voor zorgen door bijvoorbeeld met je knokkels over het gehakt te gaan. Zie het als boksen met je gehakt.
Of je kunt je gehaktmengsel een paar keer goed hard in je mengkom gooien. Pak het op, maak er één mooie grote bal van en gooi het in je kom. Herhaal dit een paar keer. Zo zorg je ervoor dat je gehakt mooi luchtvrij is en kun je er dus goede stevige ballen van draaien.
Laat de gehaktballen opstijven voor het bakken
Zeker niet onbelangrijk. Laat de gehaktballen ongeveer een uurtje in de koelkast opstijven voordat je ze gaat bakken. Zo blijven ze lekker stevig en zullen ze tijdens het bakken minder snel uit elkaar vallen.
De grootte van je gehaktballen
Tot slot heeft ook de grootte van je gehaktbal invloed op de stevigheid. Kleine gehaktballetjes vallen bijvoorbeeld sneller uit elkaar dan grote gehaktballen. Zorg dat je tijdens het bakken de balletjes dus heel voorzichtig omdraait. Zo voorkom je dat ze uit elkaar vallen.
Bij grote gehaktballen hoef je minder voorzichtig te zijn. Deze zul je ook minder vaak hoeven keren dan kleine balletjes. Waar je ook voor kiest, zorg altijd voor de juiste balans tussen sappigheid en smeuïgheid en vocht onttrekkende bindmiddelen.
Succes met het maken van jouw gehaktballen!