Miso: Wat is het en wat kun je er mee?

Miso: Wat is het en wat kun je er mee?

Miso is een pasta op basis van gefermenteerde sojabonen. Miso heeft een heerlijk complexe umami smaak met een combinatie van zoet en zout. Miso heb je in verschillende kleuren, van licht naar steeds donkerder. Lichte miso heeft de minst sterke smaak en zwarte miso is de sterkste variant. Daartussenin kom je nog gele en rode miso tegen. Maar hoe verwerk je dit nou in een gerecht?

Waarschijnlijk heb je wel eens van misosoep gehoord? Dit is een erg bekend en populair Japans gerecht. Vaak wordt misosoep gemaakt in combinatie met dashi (Japanse bouillon op basis van zeewier) en tofu. Meer ingrediënten heeft de soep ook niet nodig, omdat de dashi en miso een heel aparte en sterke smaak hebben. Voor misosoep kun je zowel witte, gele als rode miso gebruiken.

Daarnaast kun je alle soorten miso in verschillende soorten marinades gebruiken. Let wel op welke kleur miso je met wat voor soort vlees combineert. Lees hieronder welke miso bij welke smaken past.

Waar leent miso zich nou nog meer voor? Per type miso geef ik je een paar tips.

Witte miso

Witte miso is de minst sterke variant miso en leent zich daardoor bijvoorbeeld goed voor lichte soepen en dressings voor salades. Ook kun je witte miso goed gebruiken in combinatie met vis zoals bijvoorbeeld zalm of witvis. Doordat de witte miso de mildste variant is, blijft de smaak van de vis met deze miso nog voldoende overeind.

Gele miso

Gele miso is net wat sterker dan witte miso. Daardoor nog steeds geschikt voor salades en soepen, afhankelijk van de smaakexplosie die je wil. Daarnaast past het beter bij lichte vleessoorten zoals kip, dan bij vis. Eventueel kun je gele miso ook nog gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld garnalen of andere schaal- en schelpdieren. Ook is gele miso lekker in hummus of ander soort dipjes.

Rode miso

Rode miso is de één na sterkste miso die er is. Deze past goed bij de wat sterkere vleessoorten zoals rund of eend. De meeste rode vleessoorten lenen zich goed voor de verwerking in een misogerecht. Combineer biefstuk eens met rode miso in een wokgerecht of salade. Daarnaast kun je miso ook gebruiken in soepen of in lichte stoofpotten met bijvoorbeeld kip of ander gevogelte.

Zwarte miso

Zwarte miso is de sterkste variant miso die er is. En niet zomaar sterk, maar erg heftig. Ben daarom heel voorzichtig in het gebruik van zwarte miso. Als je het gebruikt, gebruik dan maar een beetje en gebruik het naar smaak. Dus blijf proeven als je het toevoegt. Zwarte miso kun je gebruiken in rijke soepen of zware stoofpotten met gestoofd rundvlees.

Wat ga jij maken met miso? Laat je reactie achter in de comments. Ik ben heel benieuwd!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.