Miso risotto met een soja eitje

Miso risotto met een soja eitje

Ik zag op Instagram een goed idee voorbijkomen! Een Japanse stijl risotto. Want waarom niet? Risotto leent zich namelijk perfect om verschillende smaken op te nemen. Waarom zouden dan alleen maar Italiaanse smaken mogen zijn? Ik weet niet meer bij wie ik het zag, maar het inspireerde me om zelf ook eens met een Japanse risotto aan de slag te gaan!

En dat ziet er dus zo uit. Een heerlijke umami risotto met miso, shii take paddenstoelen, sojasaus en een soja eitje. En eerlijk, het was heerlijk! En écht een keer wat anders. Zeker als je wat vaker risotto eet, zoals wij, dan is deze variant echt heel erg leuk en lekker.

Persoonlijk vind ik het eitje ook top! Ik vind zachtgekookte of gepocheerde eitjes ongeveer elk gerecht wel lekkerder maken. En bij deze miso risotto maakt het eitje het gerecht echt helemaal af. Ik rol de zachtgekookte eieren ongeveer een kwartiertje door warme sojasaus om ze zo’n mooi bruin kleurtje te geven. Staat prachtig toch? En geeft het eitje een nóg lekkerdere smaak! Als je van risotto houdt, moet je deze miso risotto zeker eens proberen 🙂

Smakelijk!

Miso risotto met lente ui, sesamzaad en een soja ei

Miso risotto met een soja eitje

Voorbereiding 10 min
Bereiding 30 min
Bereidingstijd: 40 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Miso risotto

  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram shii take paddenstoelen
  • 2 el witte miso pasta
  • 300 gram risotto
  • 1,5 liter paddenstoelenbouillon of shii take bouillon (toko)
  • 1 el lichte sojasaus
  • 4 lente uitjes
  • zwart sesamzaad

Soja eitjes

  • 4 eieren
  • lichte sojasaus

Instructies

  • Kook de 4 eieren half hard in 6 minuten. Laat ze schrikken en leg ze in koud water.
  • Maak de sjalotten en knoflook schoon en snipper deze. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een diepe pan en fruit hier de sjalot en knoflook in aan. Snijd ondertussen de shii take paddenstoelen in dikke plakjes (of doormidden als je kleintjes hebt). Voeg deze toe aan de pan en bak ook een paar minuten mee. Voeg de miso pasta toe en roer goed door.
  • Voeg de risottorijst toe en roer goed door. Bak de korrels totdat ze net glazig zijn. Voeg dan een soeplepel bouillon toe. Blijf roeren totdat de bouillon volledig is opgenomen. Voeg pas dan weer een nieuwe lepel bouillon toe. Doe dit voor ongeveer 20 tot 25 minuten totdat de risotto gaar is.
  • Doe een laagje sojasaus in een steelpannetje. Pel de eieren voorzichtig (ze zijn nog zacht van binnen) en leg ze in het pannetje in de sojasaus. Zet dit op een laag pitje en rol de eieren als het ware door de sojasaus. Blijf dit telkens omdraaien/omrollen totdat de risotto gaar is en je mooie lichtbruine eitjes hebt.
  • Snijd de lente uitjes in dunne ringetjes. Schept de risotto op een bordje, snijd het eitje doormidden en leg dit op de risotto. Bestrooi de risotto vervolgens met lente uitjes en sesamzaadjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *