De Thaise keuken is hier in huis denk ik wel een van de favorieten. En ondanks dat ik vaker Thaise curry’s maak, dan wat anders, heeft de Thaise keuken veel meer te bieden dan alleen die heerlijke curry’s. Dus ging ik deze keer met een heel ander soort Thais gerecht aan de slag!
Inspiratiebron voor dit heerlijk simpel gerechtje was de Asian Food Lovers box die ik mocht uittesten. En de inhoud van die box past echt perfect bij mijn kookstijl. Alleen met glasnoedels kook ik eigenlijk niet zo vaak (heel erg zonde eigenlijk), dus ging ik eens op onderzoek uit naar de mogelijkheden van glasnoedels!
En toen kwam ik uit bij dit gerecht: goong ob woonsen en vooral de kooktechniek sprak mij erg aan, want deze manier van koken ken ik eigenlijk nog helemaal niet. Ondanks dat de ingrediënten en de manier van klaarmaken niet helemaal volgens de authentieke methode is, heb ik wel weer wat geleerd 🙂 Waardoor het een soort van EvieKookt meets authentieke goong ob woonsen, maar dan toch anders :p Gewoon eens uitproberen dus!
Smakelijk 🙂
Thaise glasnoedels met gamba’s en gerookt spek (Goong ob woonsen)
Ingrediënten
- 250 gram dunne glasnoedels (bean vermicelli)
- zonnebloemolie
- 200 gram gerookt spek (in wat dikkere plakken)
- 5 teentjes knoflook
- stukje gember van ongeveer 3 cm
Saus
- 2 el oestersaus
- 2 el lichte sojasaus
- 1 el donkere sojasaus
- 1 tl sesamolie
- 1 tl palmsuiker
- 300 ml garnalenbouillon of kippenbouillon
Noedels
- 200 gram rauwe gepelde gamba's
- 3 lente uitjes
- verse koriander
- versgemalen zwarte peper
Instructies
- Week de glasnoedels ongeveer 10 minuutjes in lauw water. Snijd ondertussen de plakjes gerookt spek in stukjes. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een diepe (anti aanbak) pan en bak hier het spek in totdat het een beetje begint op te krullen.
- Maak de knoflook en de gember schoon en hak beiden heel fijn. Bak dit een minuutje mee met het spek en zet het vuur laag.
Saus
- Maak de saus door alle ingrediënten voor de saus te mengen. Roer goed totdat de suiker is opgelost.
- Knip de glasnoedels een paar keer doormidden en doe ze bij het spek in de pan. Roer alles goed door. Giet er gelijkmatig de saus overheen en zet op laag tot middelhoog vuur. Leg de garnalen verdeeld op de noedels en doe het deksel op de pan. Laat het zo'n 5 tot 10 minuutjes zachtjes pruttelen totdat de garnalen roze zijn.
Noedels
- Snijd ondertussen de lente ui in ringetjes en knip de koriander in kleinere stukjes. Serveer de noedels in kommen en bestrooi met lekker veel versgemalen zwarte peper. Leg daar de gamba's op en strooi daar weer de lente ui en koriander overheen.