Lontong koken, hoe doe je dat?

Lontong koken, hoe doe je dat?

Lontong is gebroken witte kleefrijst die je koopt in zakjes met kleine gaatjes er in. Je kunt deze voor zo’n 50 cent per zakje kopen bij de toko. 1 zakje is genoeg voor ongeveer 2 personen.

De lontong kook je vervolgens ín de zakjes in ruim gezouten kokend water. De lontong moet ongeveer 2 uur koken en wordt vervolgens koud geserveerd. Wil je ’s avond lontong eten, zorg dan dat je op tijd je lontong kookt. Bijvoorbeeld al in de ochtend of de avond ervoor.

Zorg dat er tijdens het koken voldoende water in de pan zit. In de 2 uur kooktijd kan het water namelijk snel verdampen. Om mooie lontong te krijgen, is het belangrijk dat de lontong tijdens het koken onder water blijft.

Spoel de zakjes lontong na de kooktijd met koud water af en laat ze afkoelen. Je serveert de lontong koud en in blokjes gesneden. Bijvoorbeeld met een lekkere Babi Ketjap, Smoor of Rendang.


3 gedachten over “Lontong koken, hoe doe je dat?”

  • Lontong is geen gebroken kleefrijst maar gebroken witte rijst.

    Als de zak gevuld is met witte kleefrijst is LUPIS. en geen lontong. Nadat het afgekoeld is wordt de lupiis in plakken van ± 1 cm gesneden daarna netjes op een schaal plaatsen en bestrooien met verse geraspte kokos gemengd met een beetje zout, daarna dik gekookte gula jawa naar gelang boven op laten stromen Kant en klare gula (goela) Jawa is verkrijgbaar in de grote Chinese toko.

  • Ik heb wat vergeten.
    Lontong wordt vaak gegeten met gado-gado, sate ayam/kip, sate kambing/geit, sate babi/varken, rujak petis, lontong cap goh meh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.