Stoofvlees is zo lekker en je kunt het op zoveel verschillende manieren maken. Vaak wordt stoofvlees met bier gemaakt, maar in dit stoofpotje kies ik voor een goede lekkere Spaanse of Italiaanse rode wijn. Maar net waar m’n hoofd naar staat en wat ik in huis heb. Maar ook voor stoven is het belangrijk dat je goed bier of goede wijn kiest. Ga hier dus niet voor de goedkoopste, maar voor eentje die je zelf lekker vindt en dus ook gewoon zou drinken.
Dit stoofpotje is geïnspireerd op de Mediterraanse keuken met Spaanse, Italiaanse en Griekse invloeden. Heerlijk vol van smaak. En zoals voor al het stoofvlees geldt. Hoe langer je het vlees laat stoven, hoe malser het vlees en hoe intenser de smaak!
Dit recept is gebaseerd op een stoofpotje dat ik in een Italiaans ’tapas’ restaurant at. Dus het stoofvlees heeft het meeste weg van een Italiaans gerecht. Toch, door het toevoegen van (kalamata) olijven, zongedroogde tomaten en (eventueel) kappertjes wordt het een combi van de Griekse, Spaanse, Italiaanse en zelfs Portugese keuken.
De rode wijn die je voor dit stoofgerecht kiest, bepaalt uiteindelijk naar welke keuken het gerecht het meest leunt. En echt, het is een kwestie van voorkeur. Zo heb ik een zwak voor Spaanse of Portugese wijnen, maar wil jij liever Italiaanse wijn, ga dan lekker daarvoor! Ik serveer dit stoofvlees meestal met pasta of brood en een lekkere frisse salade met balsamico dressing.
Je kunt experimenteren met het toevoegen van groene of zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes, kappertjes en verse cherrytomaatjes. Ik vind het lekker om alles toe te voegen, omdat het stoofpotje zo nóg meer smaak krijgt.
Smakelijk!
Italiaans Spaans stoofvlees met chorizo
Ingrediënten
- flinke klont roomboter
- 750 gram sukadelappen of ander stoofvlees
- zout en peper
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 rode peper (eventueel zonder zaadlijsten)
- 150 gram chorizo
- 1 el tomatenpuree
- 1 blik gepelde tomaten à 400 gram
- 100 gram cherrytomaatjes
- rode wijn
- 0,5 runderbouillonblokje
- gedroogde italiaanse kruiden naar smaakt
- 100 gram kalamata olijven of zwarte olijven
- 100 gram zongedroogde tomaatjes
Instructies
- Snijd het vlees in blokjes en kruid flink met peper en zout.
- Verwarm de boter in een grote stoofpan met dikke bodem op middelhoog vuur.
- Bak hierin het vlees in porties rondom bruin. Schep het vlees uit de pan en zet even opzij.
- Snijd ondertussen de chorizo in grove stukken en bak dit in hetzelfde bakvet als waarin je het vlees hebt gebakken totdat de chorizo mooi bruin en krokant is.
- Maak de ui en rode peper schoon en snipper deze. Bak dit op laag vuur mee met de chorizo.
- Maak de knoflook schoon, snipper deze en voeg ook toe aan de pan. Bak nog een minuutje mee.
- Voeg het vlees weer toe aan de pan en roer goed door elkaar. Bak vervolgens de tomatenpuree enkele minuten mee.
- Voeg dan het blik gepelde tomaten toe en zoveel wijn dat het vlees net onder staat.
- Verkruimel hier het bouillonblokje door en voeg verschillende Italiaanse kruiden toe naar smaak. Bijvoorbeeld rozemarijn, oregano, tijm en peterselie.
- Laat het stoofvlees ten minste 2 uur (maar nog liever 3 uur) stoven op laag vuur. Hoe langer het gerecht kan stoven, hoe malser en zachter het vlees wordt.
- Haal aan het einde van de stooftijd het deksel van de pan om de saus tot de gewenste dikte in te laten koken.
- Halveer de cherrytomaatjes en voeg deze toe aan de saus.
- Halveer de olijven en voeg deze samen met de zongedroogde tomaatjes toe aan de pan.
- Stoof dit nog ongeveer 15 minuten mee. Serveer het stoofvlees met tagliatelle, spaghetti of linguine en een frisse salade.