Vlaams stoofvlees met donker bier

Vlaams stoofvlees met donker bier

Ik houd van stoofvlees en van koken met bier. En bij een Vlaams stoofpotje kun je deze twee heerlijk combineren. Dit Vlaams stoofvlees is heerlijk hartig van smaak en door de mosterd en ketjap manis voeg je nog een extra smaakdimensie toe. Eigenlijk hoort ketjap manis natuurlijk niet in Vlaams stoofvlees, maar probeer het eens. Ik weet zeker dat je het lekker vindt!

Voor dit gerecht gebruik ik graag speciale mosterd van de Lidl. Tijdens de feestdagen (Pasen & Kerst bijvoorbeeld) heeft de Lidl een speciaal Delicieux assortiment. Daar kun je ook de mosterd vinden die ik zo lekker vind! Het ziet er niet eens echt uit als mosterd, maar meer als mosterdzaadjes in een lichte vloeistof. Mosterd in witte wijnazijn, zo lekker!

Kun je deze mosterd niet vinden? Dan kun je ook een combinatie van grove mosterd en mosterdzaadjes gebruiken. Dit geeft ook de heerlijke smaak van mosterd aan het gerecht!

Vlaams stoofvlees is het perfecte voorbeeld van het ultieme comfortfood. En uiteraard serveer je dit met frietjes, wat voor frietjes dan ook. Vlaams stoofvlees kun je op zoveel verschillende manieren maken, maar wat mij betreft zijn er een paar ingrediënten die NOOIT mogen ontbreken.

En de belangrijkste daarvan is toch zeker bier. Of je Vlaams stoofvlees nu maakt met pils, blond bier of donker bier. Bier is een van de hoofdingrediënten van een goede Vlaamse stoof. Net zoals fond of een goede sterke bouillon. Ik vind runderfond altijd top, maar je kunt ook een wildfond gebruiken in je Vlaamse stoofpot.

En daarnaast iets zoets, ik gebruik in mijn recept ketjap manis, wat niet echt Vlaams is. Een meet traditioneel ingrediënt zou hier appelstroop en/of ontbijtkoek zijn. Maar ik vind juist de zoete, zoutige smaak van ketjap manis zo lekker. Probeer het eens uit zou ik zeggen!

Ik serveer dit Vlaams stoofvlees eigenlijk altijd met zoete aardappelfrietjes uit de oven. Maar je kunt er natuurlijk ook lekkere dikke Vlaamse frieten uit de frituur bij serveren. Vergeet ook je groenten niet en serveer er een lekkere frisse salade of rode kool met appeltjes bij. Ik houd zelf het meest van een frisse salade, maar voor ieder wat wils.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Vlaams stoofvlees met donker bier
Vlaams stoofvlees met donker bier
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken België
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 5 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 800 gram stoofvlees
  • 4 el mosterd
  • 1 el moterdzaad
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • bakboter
  • 2 stuks ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el bloem
  • 1 flesje donker bier bijv. Westmalle dubbel
  • 1 runderbouillonblokje
  • 3 stuks laurierblad
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el ketjap manis
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken België
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 5 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 800 gram stoofvlees
  • 4 el mosterd
  • 1 el moterdzaad
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • bakboter
  • 2 stuks ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el bloem
  • 1 flesje donker bier bijv. Westmalle dubbel
  • 1 runderbouillonblokje
  • 3 stuks laurierblad
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el ketjap manis
Vlaams stoofvlees met donker bier
Instructies
  1. Snijd het vlees in blokjes en meng dit met de mosterd, het mosterdzaad, wat zout en peper (naar smaak). Zet dit opzij terwijl je de ui en de knoflook schoonmaakt. Verwarm de oven ook alvast voor op 150 graden.
    Snijd het vlees in blokjes en meng dit met de mosterd, het mosterdzaad, wat zout en peper (naar smaak). Zet dit opzij terwijl je de ui en de knoflook schoonmaakt. Verwarm de oven ook alvast voor op 150 graden.
  2. Verwarm wat boter in een ovenbestendige pan op middelhoog vuur. Bak hierin het vlees in porties rondom bruin. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en zet het opzij totdat je het weer nodig hebt.
  3. Bak vervolgens de ui en knoflook in hetzelfde bakvet als het vlees. Bak het 4 minuten totdat de ui glazig is. Voeg vervolgens de bloem toe en bak dit ook een paar minuutjes mee totdat de bloem gaar is. Voeg het donker bier toe aan de pan en roer het goed door met de ui en bloem. Voeg het runderbouillonblokje, het laurierblad, de witte wijnazijn en de ketjap manis toe.
  4. Laat dit een paar minuutjes doorkoken en voeg vervolgens het vlees toe. Zet de pan met deksel in de oven een laat het ten minste 2 uur, maar het liefst 4 tot 5 uur stoven. Roer af en toe zodat het vlees en de saus niet aanbakken. Net voor het einde van de stooftijd kun je kijken of de saus dik genoeg is. Is deze nog te dun, stoof het dan nog 20 minuten zonder deksel in de oven.
Notities

Tip! Lekker met zoete aardappelfrietjes uit de oven.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *