Voor een super lekkere wijn-spijs combi, maakte ik op verzoek van Michelle (Mies’ Winejournal) weer een keer paella! En omdat ik de meest voorkomende paella’s heb gemaakt, besloot ik deze keer voor een leuke variant te gaan op paella met kip en chorizo. Ik voegde er namelijk wat eend (confit de canard) aan toe en sinaasappelsap, waardoor je een heerlijke frisse en hartige paella krijgt!
Ik maak ‘m wel gewon af met citroenpartjes. Zou je ook kunnen doen met sinaasappelpartjes, maar ik vind citroen toch net een extra frisse touch toevoegen aan het gerecht. Kan het prima hebben, omdat de smaak van de paella zelf natuurlijk hartstikke rijk is.
Ik gebruik kipkluifjes, maar als je niet van bot houdt, kun je ook kippendijen (gehalveerd) gebruiken. Ik vind kip met bot juist lekkerder, maar smaken verschillend 😉 Maargoed, we maakten dit gerecht dus voor een wine pairing! Michelle koos er een heerlijke kruidige, maar ook fruitige Spaanse Syrah bij en dat was weer een fantastische combi! Kijk voor de wijntip bij Michelle.
Smakelijk!
Paella met kip, eend en chorizo
Extra benodigdheden
- paellapan of andere grote platte wijde pan
Ingrediënten
- 500 gram kipkluifjes of kippendijen zonder bot
- 2 el paprikapoeder
- peper en zout
- scheutje olijfolie
- 100 gram chorizo
- 1 ui
- 6 teentjes knoflook
- 1 tl tomatenpuree
- 1 tomaat geraspt
- 1 sinaasappel
- 1 gekonfijte eendenbout
- 750 ml kippenbouillon van fond
- flinke pluk saffraan
- 350 gram goede kwaliteit paellarijst
Garnering
- partjes citroen
- verse peterselie
Instructies
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote platte paellapan. Kruid de kipkluifjes rondom ruim met peper, zout en paprikapoeder. Bak de kipkluifjes vervolgens rondom bruin in pan.
- Haal het velletje van de chorizo en snijd de chorizo in blokjes. Bak deze mee met de kipkluifjes totdat ze mooi bruin en krokant zijn.
- Maak de ui schoon en snipper deze. Bak mee totdat deze glazig is. Maak de knoflook schoon, snijd in plakjes en bak ook 1 minuut mee.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak ook een minuutje of 2 mee. Maak de tomaat schoon en rasp deze. Voeg deze ook toe aan de pan samen met het sap van de sinaasappel.
- Pluk het eendenvlees van de bout en voeg dit ook toe aan de pan. Voeg dan ook de kippenbouillon en saffraan toe. Breng dit aan de kook.
- Roer er dan de paellarijst doorheen. Verdeel de kipkluifjes, eend en de chorizo zo gelijkmatig mogelijk over de pan. Vanaf dit moment ga je niet meer roeren! Zodat je zo'n heerlijke krokante korst op de bodem krijgt.
- Laat zo'n 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur (met het deksel op de pan) totdat je een beetje putjes begint te zien tussen de rijst.
- Zet het vuur laag en laat nog zo'n 10 minuutjes zachtjes doorgaren. Proef of de korrels gaar zijn. Als deze nét niet meer hard zijn haal je de pan van het fornuis, dek je deze af en laat je het nog 10 minuten staan.
- Garneer met partjes citroen en verse peterselie.