Paella met varkensschouder en chorizo

Paella met varkensschouder en chorizo

Wist je dat de enige echt paella de paella Valenciana is? En dat je elke andere verbastering op paella eigenlijk ‘arroz con..’ moet noemen? Doet bijna niemand. Daarnaast denkt ook bijna iedereen dat de originele paella met vis en/of zeevruchten is, maar dat is dus helemaal niet zo :p

En toch noem ik dit paella.. stout van mij hè? Ik noem het paella omdat de meeste mensen dit gerecht zullen associëren met paella en niet met bijvoorbeeld ‘arroz con chorizo’.

Ik maakte deze paella met varkensschouder en chorizo wat eigenlijk geen chorizo was, maar ‘chistorra’ wat een langere dunne chorizo worst uit Bilbao (Baskenland) is. In principe verschilt de smaak niet zo heel veel met ‘gewone’ verse chorizo worstjes, dus die kun je ook gewoon gebruiken! En verse chorizo is dan weer anders dan de gedroogde chorizo die je hier in Nederland in de supermarkt kunt vinden.

Ik had mijn chistorra (of chorizo) meegenomen uit Spanje, niet echt ideaal voor iedereen, dus gelukkig kun je verse chorizo tegenwoordig ook o.a. bij Crisp, Sligro, Hanos en de Jumbo kopen! En dan kun je dus deze heerlijke paella maken 🙂

Deze prachtige paella was trouwens ook weer een leuke wijn-spijs combo met Michelle van Mies’ Winejournal. Zij koos hier een heerlijke Spaanse rode wijn bij van de tempranillo druif, wat weer een heerlijke combinatie was 🙂

Check de wijn bij Michelle en geniet van het heerlijke paella recept hieronder!

Paella met varkensschouder, bakchorizo en rode wijn
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Paella met varkensschouder en chorizo

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 45 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • scheutje olijfolie
  • 500 gram varkensschouder zonder bot
  • zout en peper
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 300 gram bakchorizo worstjes
  • 1 ui
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tomaat
  • pluk saffraan
  • flinke scheut Spaanse rode wijn
  • 1 liter runderbouillon
  • 350 gram paellarijst

Topping

  • 1 citroen
  • verse peterselie
  • aïoli

Instructies

  • Snijd het varkensvlees in blokjes.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote platte paellapan. Kruid het vlees rondom ruim met peper, zout en paprikapoeder.
  • Bak het vlees vervolgens rondom bruin in pan.
  • Snijd de bakchorizo worstjes in stukjes van ongeveer 1 cm en bak deze mee met het vlees in de pan.
  • Maak de ui schoon en snipper deze. Bak mee totdat deze glazig is. Maak de knoflook schoon, snipper deze ook en bak ook 1 minuut mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak ook een minuutje of 2 mee.
  • Maak de tomaat schoon en snijd in kleine stukjes. Voeg deze ook toe aan de pan en bak mee totdat deze uit elkaar begint te vallen.
  • Blus af met een flinke scheut rode wijn en voeg dan ook de runderbouillon en saffraan toe. Breng dit aan de kook.
  • Roer er dan de paellarijst doorheen. Verdeel het vlees en de chorizo zo gelijkmatig mogelijk over de pan. Vanaf dit moment ga je niet meer roeren! Zodat je zo'n heerlijke krokante korst op de bodem krijgt.
  • Laat zo'n 15 minuten pruttelen op middelhoog vuur (met het deksel op de pan) totdat je een beetje putjes begint te zien tussen de rijst.
  • Zet het vuur laag en laat nog zo'n 5 tot 10 minuutjes zachtjes doorgaren. Proef of de korrels gaar zijn. Als deze nét niet meer hard zijn haal je de pan van het fornuis, dek je deze af en laat je het nog 10 minuten staan.
  • Garneer met partjes citroen, verse peterselie en een beetje aïoli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.