Paella Valenciana – met kip en konijn

Paella Valenciana – met kip en konijn

Eigenlijk is dit een heel erg zomers gerecht.. Ik associeer paella namelijk altijd met de zomer. En vooral deze paella Valenciana associeer ik heel erg met het strand, omdat je deze eigenlijk aan het strand van Valencia hoort te eten :p En toch vond ik het nu een mooi moment om deze paella eens een keer zelf te maken, omdat konijn in deze tijd van het jaar wat makkelijker te krijgen is dan in de zomer.

Vandaar deze zomerse paella Valenciana, in het najaar! Met iets meer groenten dan je misschien gewend bent, omdat ik ‘m toch ietsjes gezonder wilde maken. En tuinbonen in plaats van die grote limabonen die ze in Valencia gebruiken. Gewoon omdat ik die limabonen niet lekker vind en tuinbonen wel. Houd je wel van limabonen, kun je die uiteraard gebruiken 😉

En wat maakt een paella nou echt goed? Die heerlijke krokante korst op de bodem natuurlijk! Daarom mag je ook niet meer roeren als de rijst er eenmaal bij zit en alles goed op z’n plek ligt. En dan is het natuurlijk ook nog belangrijk om de korst niet aan te laten branden.. Dus kijk vooral naar hou jouw fornuis werkt.

Ik kook zelf op inductie, dus dat is natuurlijk helemaal anders dan gas, maar daarbij zet ik de paella de eerste 10 minuten dus vrij hoog op (1- na hoogste stand) en de laatste 10 minuten op de helft. Dat werkt bij mij, maar jij kent jouw fornuis het beste! Dus probeer het vooral ook een beetje op gevoel te doen 🙂

Smakelijk!

Paella Valenciana met kip, konijn, snijbonen en rozemarijn
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Paella Valenciana – met kip en konijn

Voorbereiding 10 min
Bereiding 40 min
Totale bereidingstijd: 50 min
Porties: 6 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • paella pan (optioneel)

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 2 konijnenbouten
  • 500 gram kipkluifjes
  • peper en zout
  • 2 sjalotten
  • 250 gram snijbonen
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 romatomaat
  • 200 gram tuinbonen (diepvries)
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 10 gram saffraan
  • 4 – 6 takjes rozemarijn

Instructies

  • Hak de konijnenbouten met een groot hakmes in stukken die ongeveer net zo groot zijn als de kipkluifjes. Kruid het konijn en de kip rondom goed met peper en zout.
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote paellapan (of grote platte koekenpan) en bak hier het vlees in aan totdat het rondom mooi bruin is. Schep het uit de pan en zet opzij.
  • Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Bak de sjalot in achtergebleven bakvet glazig. Snijd de snijbonen in hapklare stukken en bak deze een paar minuten mee met de sjalotten.
  • Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg dit samen met het paprikapoeder toe aan de pan en bak ongeveer 1 minuut mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak ook 1 minuutje mee.
  • Snijd de tomaat in stukjes en voeg dit ook toe aan de pan, bak even mee totdat de tomaat net uit elkaar begint te vallen.
  • Voeg het vlees weer toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Strooi er nu ook de tuinbonen overheen. Los de saffraan op in de hete bouillon (van tabletten) en voeg de bouillon ook toe.
  • Wacht tot de bouillon kookt en roer er dan de paella rijst doorheen. Let op, hierna ga je niet meer roeren! Laat zo'n 8 tot 10 minuten pruttelen op middelhoog tot hoog vuur (zonder deksel) totdat de bouillon wat is opgenomen.
  • Leg er dan de takjes rozemarijn op en zet het vuur lager (middelhoog). Laat de paella nog zo'n 10 minuten pruttelen totdat de bouillon volledig is opgenomen en de rijst gaar is.
  • Dek de paella af met aluminiumfolie (of een deksel) en laat nog zo'n 5 minuutjes (van het gas af) staan om er voor te zorgen dat de rijst volledig gaar is. Serveer eventueel met wat partjes citroen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling