Patatas Bravas

Patatas Bravas

Patatas bravas, ik vind het één van de lekkerste Spaanse tapas. Maar zo moeilijk om lekker te krijgen. Nou ik heb eindelijk een goed recept! Met dubbelgebakken aardappeltjes zodat ze heerlijk zacht zijn van binnen en lekker knapperig van buiten.

Vroeger heb ik wel eens sauzen gemaakt op basis van tomaat, maar toen ik deze versie tegenkwam, werd ik veel enthousiaster. Ik heb naar Spaanse recepten gezocht en ben tot dit recept gekomen door me te laten inspireren door de verschillende recepten. Want eerlijk, ik denk dat er wel duizend manieren zijn op patatas bravas te maken.

Ik vind dit een heerlijk recept. Ik denk niet dat het een authentieke manier van patatas bravas is, maar ik denk wel dat het er dicht bij in de buurt komt. In sommige restaurants zie je ook patatas bravas met brava saus én aïoli saus. Dat is natuurlijk altijd een goed idee, dus experimenteer daar vooral ook mee 😉

Op zoek naar meer tapas om bij je patatas bravas te serveren? Neem dan eens een kijkje bij mijn andere tapas recepten.

Smakelijk!

Patatas Bravas (Spaanse gefrituurde aardappeltjes met pittige saus)

Patatas Bravas

Voorbereiding 10 min
Bereiding 20 min
Bereidingstijd: 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Patatas

  • 5 grote aardappels
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • zout

Brava saus

  • klontje boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el bloem
  • 2 el paprikapoeder
  • 1 kopje runderbouillon ongeveer 100 tot 150 ml
  • 80 ml kookroom

Instructies

Patatas

  • Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Was ze goed en droog ze goed af. Verhit genoeg zonnebloemolie in een hoge pan om de aardappels in te frituren. Verhit de zonnebloemolie tot zo'n 120 graden en frituur de aardappelblokjes 10 minuten. Haal ze dan uit de olie en laat ze uitlekken. Verhoog de temperatuur van de olie vervolgens tot 180 graden en frituur de aardappelblokjes nog zo'n 5 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn. Schud ze vervolgens om met wat zout.

Brava saus

  • Maak ondertussen de saus door de sjalot en knoflook schoon te maken en te snipperen. Bak in het blokje boter en 1 el olijfolie totdat de sjalot glazig is. Voeg dan de bloem en het paprikapoeder toe. Roer goed door en bak de bloem een paar minuutjes totdat deze gaar is. Is het mengsel te droog? voeg dan een klein scheutje water toe. Voeg (als de bloem gaar is) de runderbouillon en de kookroom toe en kook in tot de gewenste dikte. Te dik? Voeg nog wat bouillon toe. Te dun? Kook de saus nog even wat verder in.
  • Serveer de aardappeltjes met de saus. Ik verdeelde de saus over de aardappeltjes. Maar je kunt de saus ook apart serveren, dan blijven de aardappeltjes extra knapperig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *