Spaanse nacho’s met bravas saus en chorizo

Spaanse nacho’s met bravas saus en chorizo

Ik nam laatst lekker veel bakchorizo worstjes mee uit Spanje, dus besloot ik een chorizo avondje te plannen! Met maar liefst 3 heerlijke gerechtjes met bakchorizo, waaronder deze nacho’s. Bakchorizo is anders dan gewone chorizo. Zie het meer als verse worst die op smaak is gebracht met dezelfde smaakmakers als een gedroogde chorizo. Dus met lekker veel gerookt paprikapoeder en knoflook.

Deze bakchorizo worstjes kun je dus gewoon bakken als heel worstje, in plakjes of je kunt het als gehakt gebruiken zoals ik in dit recept doe. Ik Nederland zijn ze iets moeilijker te krijgen dan in Spanje. Maar ik zag dat Crisp ze ook heeft. Dus als mijn Spaanse voorraad op is, dan ga ik die van Crisp eens uitproberen.

De bravas saus jat ik van mijn patatas bravas recept. Dit is niet de saus zoals je ‘m kent van de ‘Nederlandse’ patatas bravas, maar past meer bij de patatas bravas die je in Spanje tegenkomt. Helemaal lekker met nog wat extra aïoli bovenop! En natuurlijk een mooie laag gegratineerde kaas!

Naast dat dit een recept voor een chorizo avond was, was het ook nog eens een recept voor een heerlijke wijn-spijs combi met Michelle van Mies’ winejournal. Zij koos hier een heerlijke rosé bij uit die er heel erg mooi bij paste. Doordat de rosé een mooie houtrijping had en niet zo vettig was, combineerde deze prachtig met de vette chorizo, bravas saus en kaas. Een topcombi weer!

Check de wijn bij Michelle en het recept vind je hieronder, smakelijk!

Spaanse nacho's met bravas saus en cheddar
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Spaanse nacho’s met bravas saus en chorizo

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale bereidingstijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Bravas saus

  • 1 el roomboter
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el bloem
  • 2 el gerookt paprikapoeder
  • 150 ml runderbouillon
  • 100 ml kookroom

Nacho's

  • 2 grote rode uien
  • klontje boter
  • 1 tl suiker
  • zout en peper
  • 200 gram geroosterde paprika uit een pot
  • 200 gram chorizo bakworstjes
  • bosje verse peterselie
  • 1 zak naturel tortillachips
  • 1 zakje geraspte cheddar

Topping

  • aïoli
  • verse peterselie
  • chiliflakes

Instructies

Bravas saus

  • Maak eerst de bravas saus. Verwarm de boter in een steelpannetje. Maak de sjalot schoon en snipper deze. Bak glazig in de boter.
  • Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de sjalot en bak ook nog ongeveer 1 minuutje mee.
  • Voeg dan de bloem en het paprikapoeder toe. Roer goed door en bak de bloem een paar minuutjes mee totdat deze gaar is.
  • Voeg dan de runderbouillon en de kookroom toe en laat pruttelen totdat je een mooie dikke saus hebt. Zet dan het vuur uit.

Nacho's

  • Maak de rode uien schoon en snijd in ringen. Verhit een klontje boter in een koekenpan en doe hier de uienringen in met de suiker en breng op smaak met peper en zout.
  • Laat zacht bakken in de boter, totdat je mooie lichtbruine uienringen hebt.
  • Snijd de geroosterde paprika in stukjes en roer dit door de bravas saus heen.
  • Haal het chorizogehakt uit de worstjes en bak dit in een droge koekenpan mooi rul en knapperig. Laat uitlekken en roer ook door de bravas saus heen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden op de grillstand.
  • Hak wat verse peterselie fijn en roer dit ook door de saus. Roer nu ook de gekaramelliseerde uien door de saus.
  • Verdeel de tortillachips over een ovenschaal en verdeel hier gelijkmatig de saus overheen. Bedek met een laagje geraspte cheddar en grill in de oven totdat de cheddar mooi gegratineerd is (zo'n 5 tot 10 minuten)

Topping

  • Verdeel wat aïoli over de nacho's en bestrooi met chili flakes en verse peterselie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.