Ik ben gek op de Italiaanse keuken en experimenteer er graag mee. Naast veel pasta, betekent dat ook het uitproberen van heerlijke Italiaanse stoofgerechten en andere vleesgerechten. Deze keer maakte ik tijdens een Italiaanse avond deze Peposo. Italiaans stoofvlees in rode wijn met gecrushte zwarte peperkorrels.
Gewoon een heel simpel gerecht, zoals we van de Italianen gewend zijn, maar wel met goede ingrediënten. Kies voor mooi vlees en een goede fles Chianti wijn. In dit gerecht maakt de keuze van de wijn namelijk echt wel uit voor de uiteindelijke smaak van de peposo.
Bij dit Italiaans stoofvlees serveerde ik natuurlijk Italiaanse bijgerechten: heerlijke romige polenta, versgebakken focaccia en een frisse Italiaanse salade. Bij mij was dit onderdeel van een meer-gangen diner, maar daar hoef je dit recept natuurlijk zeker niet voor de bewaren 🙂
Smakelijk!
Peposo: Italiaans stoofvlees met rode wijn
Ingrediënten
- 1 kilo sukadelappen
- zout en peper
- flinke klont boter
- 6 teentjes knoflook
- 1 fles rode wijn Chianti
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 2 laurierblaadjes
Instructies
- Snijd het vlees in blokjes en kruid rondom goed met peper en zout.
- Verhit de boter in een diepe stoofpan en bak het vlees rondom mooi bruin, eventueel in porties.
- Maak ondertussen de knoflook schoon en hak fijn. Doe de knoflook bij het vlees en bak een paar minuutjes mee.
- Giet de fles rode wijn bij het vlees en roer alles goed door elkaar.
- Stamp (of maal) de zwarte peperkorrels grof en doe dit samen met de laurierblaadjes bij het vlees in de pan.
- Laat zo'n 3 uur stoven (met deksel) totdat het vlees mooi zacht is. Roer regelmatig door. Haal na ongeveer 2 uur het deksel van de pan en laat de saus mooi indikken.
- Serveer met Italiaanse salade, polenta en/of versgebakken brood.