Pretzels

Pretzels

Ik ben echt gek op pretzels, dus ergens is het wel bijzonder dat het me zo lang heeft gekost om ze eens zelf te maken. Zeker omdat ik tegenwoordig eigenlijk wel vaker brood bak en het me meestal wel goed afgaat. Dus het werd wel eens tijd! En ze zijn echt mega lekker geworden. Ik heb ook wat boter door het deeg gemixt voor een wat zachtere en rijkere smaak van het deeg, past er heel goed bij!

En je maakt er in één keer best wel veel, dus ik bewaarde er een aantal in de vriezer. En als je ze dan weer even kort opwarmt in de oven, zijn ze weer zo goed als nieuw! Let wel even op tijdens het bakken, ik wilde ze namelijk eerst 20 minuten bakken, maar ze gaan nogal hard. Let dus goed op of ze niet te donker worden. Elke oven bakt net wat anders, dus misschien is 15 minuten bij jou ook net te lang.

Ik had nog wat piramidezout in huis, ziet er altijd zo leuk uit. Maar gewoon grof zeezout werkt natuurlijk ook prima 🙂

Geniet ervan!

Pretzels
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Pretzels

17 juli 2025
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Rijzen:1 uur 30 minuten
Totale bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Porties: 12 pretzels
Author: Eviekookt

Ingrediënten

Pretzel deeg

  • 200 ml warme melk
  • 150 ml warm water
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 el suiker
  • 480 gram patentbloem
  • 70 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1 tl zout

Baksoda bad

  • 70 gram baksoda
  • 1,5 liter water

Garnering

  • grof zeezout

Instructies

  • Verwarm de melk en het water in de magnetron of in een pannetje totdat deze lauwwarm is. Roer hier de suiker en de gist doorheen met een vork. Laat zo'n 10 minuutjes staan totdat het begint te schuimen.
  • Voeg dan de boter (in kleine stukjes) en de bloem toe. Kneed met de (stand)mixer met deeghaken of met de hand tot een mooi soepel niet plakkerig deeg.
  • Kneed 10 minuten, voeg dan het zout toe en kneed dit er in nog zo'n 5 minuten goed doorheen. Dek het deeg af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen totdat het deeg in volume is verdubbeld.
  • Verdeel het deeg vervolgens in 12 stukken en dek af terwijl je 1 voor 1 elk stukje deeg uitrolt tot een mooie lange streng en deze als een pretzel vormt door de uiteinden van de streng bij elkaar te brengen en ze net een stuk van de uiteinden twee keer om elkaar heen te draaien en de uiteinden naar boven te brengen en aan de bovenkant van de streng te plakken.
  • Leg de pretzels op een bakpapiertje en dek af. Laat nog zo'n 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ondertussen 1,5 liter water met de baksoda aan de kook en dip hier elke pretzel voor ongeveer 20 tot 30 seconden in. Leg ze dan weer terug op de bakplaat.
  • Bestrooi de pretzels met grof zeezout of zeezoutvlokken en bak ze in 15 minuten mooi goudbruin in de hete oven. Dek ze vervolgens af met een schone theedoek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.