Bruschetta is een superlekker en simpel te maken Italiaans voorgerechtje, of eigenlijk onderdeel van de antipasti. In dit recept leg ik je uit hoe je de traditionele tomaten bruschetta maakt, dus gewoon een lekkere simpele bruschetta met tomaat, basilicum en knoflook.
In mijn ogen hoort bruschetta altijd op een lekker knapperig broodje, maar ik weet ook dat sommige mensen het lekkerder vinden op gewoon een gebakken stokbroodje, dat kan natuurlijk ook. Als je dat lekkerder vindt, dan kun je de eerste stap overslaan. Maar geloof mij, volg dit recept stap voor stap en je hebt een perfecte tomaten bruschetta!
Oké, wat is belangrijk in dit recept? Dat je echt de moeite neemt om de tomaten te ontvellen, velletjes in je bruschetta maakt het een stuk minder lekker. En let op dat je de broodjes niet laat aanbranden. De bruschetta is daarnaast ook het lekkerst als je de sjalot zo fijn mogelijk snippert. Anders kan het al gauw te scherp worden.
Serveer de bruschetta bijvoorbeeld als hapje vooraf, als voorgerechtje, bij de soep of lekker bij een Italiaans hoofdgerecht. De keuze is enorm! 😉
Smakelijk.
Bruschetta met tomaat, knoflook en basilicum
Ingrediënten
- 1 stokbroodje
- 2 el olijfolie
- 6 romatomaten
- 2 teentjes knoflook
- flinke bos verse basilicum
- 1 sjalotje
- zout en peper
Instructies
Broodjes roosteren
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snijd het stokbroodje in plakjes en bestrijk één kant met wat olijfolie. Strooi hier wat zout en peper over en rooster ze in de oven. Het zal ongeveer 10 minuutjes duren voordat de broodjes lekker krokant en knapperig zijn. Maar houd het goed in de gaten!
- Halveer een teentje knoflook en wrijf de broodjes met de snijkant van de knoflook in als ze nog warm zijn.
Tomaten ontvellen
- Kook een flinke pan water en zet een grote kom ijskoud water klaar. Kerf de boven- en onderkant van de tomaten als een kruis in met een scherp mes.
- Dompel de tomaten eerst een paar seconden in het kokend water, daarna in het ijskoude water. Nu kun je de tomaten supersimpel ontvellen.
- Verwijder de pitjes met een lepeltje zodat je enkel het ontvelde vruchtvlees overhoud. Snijd dit in kleine stukjes.
Bruschetta maken
- Snipper de sjalot superfijn en pers 1 teentje knoflook uit. Meng dit met de tomaten in een ruime kom.
- Hak de blaadjes van de basilicum fijn en roer deze door de tomaten heen en voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe. Proef totdat jij het lekker op smaak vindt.
- Schep het tomatenmengsel op de broodjes en serveer als hapje, voorgerecht of bijgerecht bij een lekkere pasta.