Ik at een paar jaar geleden voor het eerst Koreaans in een klein restaurantje in Düsseldorf. Daar zag en at ik een prachtige bibimbap. Een leuk gerecht om zelf thuis eens na te maken!
Ik denk niet dat dit een authentieke bibimbap is, maar ik vind ‘m wel erg lekker. De saus was nog wel een uitdaging moet ik zeggen. Een echte bibimbap saus bevat namelijk Koreaanse chilipasta. Dus ik ging daarnaar op zoek bij de Toko. Gelukkig had mijn toko het, dus kon ik aan de slag. Voor dit recept gebruikte ik deze gochujang saus. Kun je dit niet vinden? Dan kun je sriracha gebruiken in plaats van gochujang. Maar tegenwoordig kun je gochujang zelfs bij veel supermarkten vinden.
De groenten die ik voor deze bibimbap gebruikte is een combinatie van groenten die je ook in een traditionele bibimbap ziet en groenten die ik er zelf lekker bij vond. Komkommer, taugé en wortel zie je in de meeste plaatjes van een bibimbap wel terug. Zelf voegde ik hier nog kastanjechampignons en courgette aan toe. Deze kruid ik met sesamolie, sojasaus en sesamzaadjes.
Daarnaast zie je als hoofdingrediënt bij de meest bibimbap gerechten rundergehakt terug. In deze versie koos ik echter voor een mooie entrecote met lekkere vetlaag. Lekker aan beide kanten goed gekruid met peper en zout en even kort gebakken zodat de binnenkant nog mooi rood is.
Voor rijstgerechten kies ik het liefst voor pandanrijst, ook in deze bibimbap gebruikte ik pandanrijst. Dit is een lekkere plakkerige witte rijst en leent zich heel goed voor een gerecht als deze bibimbap. Vervolgens heb je nog de keuze tussen een rauwe eidooier of een gebakken eitje met nog dunne eidooier. Ik koos voor de rauwe eidooier omdat dit nog een extra smeuïge dimensie geeft aan het gerecht. Eet je dus liever geen rauw ei, dan kun je kiezen voor een gebakken eitje.
Ik ben heel benieuwd wat je van mijn versie van de bibimbap vindt. Laat vooral je reactie achter onder dit recept.
Smakelijk!
Koreaanse bibimbap met entrecote
Ingrediënten
Bibimbap
- 300 gram witte rijst bijv. pandan
- 1 komkommer
- 1 winterpeen
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 courgette
- 1 el sesamolie
- 1 el donkere sojasaus
- 1 el sesamzaadjes
- 250 gram taugé
- klontje boter
- 400 gram entrecote of biefstuk
- 4 eidooiers
- zout en peper
Bibimbap saus
- 2 el gochujang
- 4 el donkere sojasaus
- 2 el appelazijn
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 el sesamolie
- 1 teentje knoflook
Instructies
- Kook de witte rijst zoals aangegeven op de verpakking.
- Schil de komkommer en snijd in dunne reepjes van ongeveer 4 cm lang. Maak de winterpeen schoon en snijd deze hetzelfde als de komkommer. Zet opzij totdat je het nodig hebt.
- Snijd de kastanjechampignons in dunne plakjes en de courgette in reepjes en bak ze in een beetje sesamolie totdat ze net gaar zijn. Roer er dan een eetlepel donkere sojasaus en de sesamzaadjes doorheen. Dek af totdat je het nodig hebt.
- Kruid de biefstuk aan alle kanten met zout en peper en verwarm een klontje boter in een koekenpan of grillpan. Bak het vlees aan één kant totdat de garing aan de buitenkant tot ongeveer de helft is opgetrokken.
- Draai ze om en bak ze nog 1 tot 2 minuten op de andere kant. Gebruik je entrecote? Bak deze dan ook eventjes op de vetlaag. Haal uit de pan en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Bibimbap saus
- Maak ondertussen de saus door het teentje knoflook te persen en alle ingrediënten voor de bibimbap saus door elkaar te roeren. De saus moet een mooie balans hebben tussen pittig, zoet, zout en zuur.
- Proef en kijk of je de balans goed vindt. Voeg voor zoet wat meer suiker toe, voor zout wat meer sojasaus, voor pittig wat meer gochujang en voor zuur wat meer azijn.
Bibimbap samenstellen
- Verdeel de rijst over 4 kommen. Verdeel alle groenten hier ook over. Snijd de biefstuk in reepjes en verdeel dit ook over de kommen.
- Maak ik elke kom een kuiltje in het midden en leg hier een eidooier in. Schep wat saus over het vlees en serveer de bibimbap zo.
- Voordat je de bibimbap gaat eten, is het de bedoeling dat je alles goed door elkaar roert. Zo maakt de eidooier het geheel lekker smeuïg en geeft de saus een lekkere pit aan het hele gerecht.