Surinaams zoutvlees met kouseband & roti

Surinaams zoutvlees met kouseband & roti

0 Comments

Ik volgde eens een Surinaamse kookworkshop en leerde daar zoutvlees kennen. Heerlijk als je het lang genoeg kookt, anders kan het nogal taai en te zijn. Na de kookworkshop bedacht ik deze versie van zoutvlees met Surinaamse kruiden en kouseband. De naam zegt het al, maar dit gerecht bevat veel zout, dus als je daar niet van houdt of er niet tegen kunt, zou ik het overslaan. Daarnaast is het ook een vrij pittig gerecht door het gebruik van een madame jeanette. Als je niet tegen pittig eten kunt, kun je de peper weglaten.

Zoutvlees is rundvlees dat lang houdbaar is doordat het in een flinke hoeveelheid zout bewaard wordt. In het Caribische gebied is dit belangrijk omdat het zoutvlees daardoor veel langer bewaard kan worden. Voordat je het bereid, moet je dus wel zorgen dat het vlees niet meer zo megazout is.

Zoutvlees uitkoken doe je zo: Zet een flinke pan met kokend water op en leg hier het vlees in. Je kunt er voor kiezen om het eerst een kwartiertje te koken om te ontzouten, dan het water te verversen en het nog 30 tot 60 minuten te koken, totdat het lekker zacht is. Ik ververs het water echter niet tussendoor omdat ik de zoute smaak juist (deels) wil behouden. Als je het water niet ververst, kook je het zoutvlees ongeveer een uurtje in een pan met ruim kokend water. Vervolgens kun je het zoutvlees verwerken in onderstaand recept.

Voor iedereen die van zout en pittig eten houdt is dit echt een must try! Ga naar je lokale toko en zoek naar mooie donkere Surinaamse masala uit. Hoe donkerder, hoe lekkerder vind ik. Kijk ook eens of ze verse rotivellen hebben. Mijn toko (Amazing Sang Lee in Eindhoven) verkoopt heerlijke zelfgemaakte rotivellen op basis van gel spliterwten uit de diepvries. Deze laat je ontdooien en warm je thuis eventjes op in de magetron, of in de oven of een pan voor als je geen magnetron hebt.

Bereid je wel vast voor op vieze handen. Je eet dit zoutvlees met kouseband namelijk met je handen. Scheur een stukje roti af en pak daarmee een hap zoutvlees met kouseband. Hopelijk geniet je van dit heerlijk Surinaams gerecht.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Surinaams zoutvlees met kouseband & roti
Surinaams zoutvlees met kouseband & roti
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Suriname
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 600 gram zoutvlees
  • 2 rode uien
  • 1 kleine madame jeanette of surinaamse peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el witte peper
  • 3 el surinaamse masala toko
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 grote vleestomaat
  • 500 gram kouseband
  • 0,5 maggiblokje
  • kokend water
  • 4 verse rotivellen toko
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Suriname
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 600 gram zoutvlees
  • 2 rode uien
  • 1 kleine madame jeanette of surinaamse peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el witte peper
  • 3 el surinaamse masala toko
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 grote vleestomaat
  • 500 gram kouseband
  • 0,5 maggiblokje
  • kokend water
  • 4 verse rotivellen toko
Surinaams zoutvlees met kouseband & roti
Instructies
  1. Breng een grote pan met ruim water aan de kook. Kook hierin het zoutvlees in ten minste een uur gaar. Snijd het vlees vervolgens in kleine stukjes en verwijder de harde stukken. Ik laat het vet er altijd aanzitten omdat ik dat lekker vind, maar als je daar niet zo van houdt, kun je dit er natuurlijk ook afsnijden.
  2. Verwarm wat olie in een grote wokpan en bak het vlees hierin aan. Maak de ui, knoflook en madame jeanette (of Surinaamse peper) schoon en snipper deze. Let op dat je de madame jeanette heel klein snijd. Bak dit een paar minuten met het vlees mee totdat de ui licht glazig is. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak dit 2 minuten mee.
  3. Voeg de witte peper, Surinaamse masala en bruine basterdsuiker toe aan de pan. Bak dit een paar minuutjes mee totdat je keuken heerlijk kruidig ruikt. Snijd de tomaat in kleine blokjes en voeg dit toe aan de pan. Bak dit mee totdat de tomaat net uit elkaar valt. 5 minuutjes zou goed moeten zijn.
  4. Voeg de kouseband, een scheutje kokend water en het maggiblokje toe. Stoof het vervolgens 20 tot 30 minuten met het deksel op de pan. Haal net voor het einde van de kooktijd het deksel van de pan, zodat de saus wat in kan dikken. Proef de saus, deze hoort lekker dik en zoutig te zijn. Wil je het liever nog wat zouter, dan kun je de andere helft van het maggiblokje toevoegen.
  5. Ik serveer het zoutvlees altijd met verse rotivellen van de toko. Mijn toko heeft zelfgemaakte rotivellen op basis van gele spliterwten, die ze uit de diepvries verkopen. Kies altijd roti op basis van spliterwten, deze zijn veel smaakvoller dan de voorverpakte rotivellen uit de supermarkt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *