Je mag mij wakker maken voor een goede tajine hoor! Ik vind die smaken altijd fantastisch en dan dat heerlijke zachte malse gestoofde vlees. Heerlijk! Ik eet het liefst tajine van rundvlees of lam, omdat dat vlees zo mooi uit elkaar valt als je het goed gestoofd hebt. Daarom maakte ik weer een keer een rundvlees tajine! Met riblappen, maar kan ook met sukade of ander stoofvlees.
Een tajine moet wat mij betreft altijd een goede combi zijn tussen zoet en hartig. Te zoet is niet lekker, maar ik vind het ook altijd een beetje jammer als ie helemaal niet zoet is. Deze tajine maakte ik ook nog een beetje spicy met de harissa, extra lekker!
En voor het contrast met het zachte vlees, bestrooi ik de tajine met wat licht geroosterde pijnboompitjes en heerlijke (gezoute) piastachenootjes. Ik vind nootjes een tajine altijd helemaal afmaken!
Geniet ervan 🙂
Rundvlees tajine met zoete aardappel
Extra benodigdheden
- tajine (optioneel)
Ingrediënten
- 1 kilo riblappen
- peper en zout
- flinke klont boter
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 1 el ras el hanout
- 1 el harissa
- 2 el honing
- 200 ml runderfond
- 2 kaneelstokjes
- 2 zoete aardappels
- 150 gram ontpitte gedroogde pruimen
Topping
- geroosterde pijnboompitjes
- pistachenootjes
- verse koriander
- chiliflakes
Instructies
- Snijd het vlees in stukken en kruid rondom goed met peper en zout. Verhit de boter in de tajine en bak het vlees hierin mooi bruin.
- Maak ondertussen de uien schoon en snipper deze. Voeg ze toe aan de pan en bak een paar minuten mee.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg ook toe aan de pan en bak nog zo'n 2 minuutjes mee.
- Voeg dan de tomatenpuree toe en bak dit ook nog een paar minuutjes mee. Voeg dan de ras el hanout, harissa en honing toe. Roer alles goed door elkaar.
- Voeg dan de runderfond toe en roer nog eens goed door (voorzichtig). Leg de 2 kaneelstukjes erin en doe het deksel van de tajine erop. Laat dit zo'n 2 uur stoven.
- Schil de zoete aardappels en snijd in hapklare stukken. Voeg dit na 2 uur stoven toe aan de tajine, samen met de ontpitte gedroogde pruimen, en roer goed door. Laat dit nog zo'n half uurtje stoven of totdat de zoete aardappel zacht is.
- Garneer de tajine met de pijnboompitjes, pistachenootjes, verse koriander en chiliflakes.