Ik houd van curry’s. Ik denk niet dat dat een verrassing is, als je de recepten op mijn website bekijkt :p Dus deze week besloot ik een soort van herfstcurry te maken! Een curry met lekker veel gemengde paddenstoelen (kies vooral de soorten die jij zelf lekker vindt), zoete aardappel en peultjes. En aangezien ik vind dat elk gerecht wel een krokantje kan gebruiken, bestrooide ik de curry met wat gezouten pinda’s. Gewoon omdat dat zo lekker is :p
Als basis voor deze curry gebruikte ik een zelfgemaakte massaman currypasta. Omdat juist deze basis zo lekker is, maak ik mijn currypasta’s het liefst zelf. Heel af en toe gebruik ik een keer een kant-en-klare currypasta, maar dan ben ik wel erg kritisch op welke ik gebruik. Er is namelijk zóveel verschil in kwaliteit tussen kant-en-klare currypasta’s. Als je echt voor een kant-en-klare currypasta wil gaan, kies dan een goede uit bij de toko. Dat doet zoveel voor de smaak!
Maar nog liever, houd onderstaand recept aan en maak lekker zelf je currypasta. Dat maakt deze curry juist zo lekker! Overigens is deze curry niet volledig vegetarisch. Ik gebruik namelijk wel trassie (garnalenpasta) en vissaus. Dit vind ik onmisbaar in een goede curry en kan moeilijk vervangen worden door een alternatief. Deze curry is daardoor denk ik nog het meest geschikt voor als je niet alle dagen vlees (of vis) wil eten, maar niet zo heel strikt bent verder 🙂 Hopelijk geniet je van deze curry! Laat me vooral weten wat je ervan vindt.
Smakelijk!
Curry met zoete aardappel en paddenstoelen
Ingrediënten
Currypasta
- 1 rode peper evt. zonder zaadlijsten
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- stukje gember van ongeveer 3 cm
- 3 stengels citroengras
- 1 el trassie
- 1 tl kruidnagelpoeder
- 8 groene kardemompeulen (alleen de zaadjes)
- 2 el gemalen koriander
- 2 el gemalen komijn
- zonnebloemolie
- peper en zout
Vegetarische curry
- 1 – 2 zoete aardappels
- 300 gram gemengde paddenstoelen
- 250 gram peultjes
- 1 blik kokosmelk van 400 ml
- 2 el vissaus
- 2 el limoensap
- 4 limoenblaadjes
- 1 el bruine basterdsuiker
- gezouten pinda's naar smaak
- Thais basilicum (optioneel) naar smaak
Instructies
Currypasta maken
- Snijd de knoflook, gember, rode peper en sjalotten in stukjes, doe dit alvast in de keukenmachine.
- Snijd het wit van het citroengras (alleen het wit) in dunne ringetjes. Maal dit vervolgens samen met alle andere ingrediënten voor de currypasta met een flinke scheut zonnebloemolie fijn in een keukenmachine of staafmixer met mengkom.
- Voeg zoveel zonnebloemolie toe totdat je een mooie smeuïge pasta hebt. Breng op smaak met peper en zout en zet opzij totdat je het nodig hebt.
Curry
- Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes van zo'n 2 bij 2 cm. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wokpan en bak hier de aardappelblokjes in bruin. Voeg de currypasta toe en bak mee op middelhoog vuur totdat de aardappel zacht is.
- Snijd ondertussen de paddenstoelen in hapklare stukken. Ik houd zelf wel van wat structuur, dus ik snijd ze niet te klein. Bak de paddenstoelen samen met de peultjes een paar minuutjes mee met de aardappels.
- Voeg daarna de kokosmelk, vissaus, limoensap, limoenblaadjes en bruine suiker toe. Roer alles goed door en laat zo'n 5 minuutjes pruttelen. Bestrooi met wat pinda's en Thais basilicum (naar smaak) en serveer met witte basmati rijst of zelfgebakken naanbrood.