Ik had een heerlijk Grieks avondje met Michelle van Mies’ Winejournal waarbij we heerlijk Grieks eten matchten met heerlijke Griekse wijn! En als voorgerecht maakte ik deze saganaki met gamba’s. Een heerlijk (beetje spicy) ovengerecht van gamba’s in tomatensaus met feta. Extra lekker om de saus op de deppen met wat versgebakken brood!
En om het eten te pairen, koos Michelle er een mooie Griekse rosé bij. En die hield prima stand tegen de pittige tomatensaus en de feta én combineerde ook goed met de zachtzoete gamba’s. Mooie combi weer dus 🙂
Je maakt de saganaki af onder de grill, maar pas daar wel een beetje mee op. Sommige ovens gaan namelijk heel erg hard en het zou zonde zijn als je saganaki verbrandt. In mijn over grill ik het vaak tussen de 5 en 10 minuutjes en dat gaat prima, maar ik heb met andere ovens wel eens meegemaakt dat dat al te lang is. Even oppassen dus!
Smakelijk 🙂
Saganaki met gamba’s
Ingredients
- 1 rode ui
- flinke scheut olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 150 ml witte wijn
- 1 blik tomatenstukjes
- 1 tl chili flakes
- 1 el oregano
- 2 laurierblaadjes
- zout en peper
- 300 gram rauwe gepelde gamba's
- 100 gram feta
Garnering
- verse peterselie
- extra chili flakes
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden op de grillstand.
- Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan en bak hier de ui in totdat deze gaar is.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de ui in de pan en bak nog een paar minuutjes mee.
- Blus af met de witte wijn en roer even goed door. Voeg dan het blik tomatenstukjes toe, samen met de chiliflakes, oregano en laurierblaadjes. Breng op smaak met peper en zout en laat zo'n 20 minuutjes pruttelen en indikken.
- Dep de garnalen droog en roer deze door de saus heen. Doe over in een ovenschaaltje en verkruimel de feta er overheen. Grill even in de oven totdat de feta mooi gegratineerd is (afhankelijk van je oven hoe lang)
- Garneer met verse peterselie en extra chiliflakes. Lekker met orzo en/of versgebakken brood.