Voor een Oost-Europese wijnavond met Michelle (Mies’ Winejournal) besloot ik me te verdiepen in de Sloveense keuken. Ik ben ooit in Slovenië geweest en ik vond het eten lekker, maar ik had er niet echt meer een beeld bij. Mooi moment om eens te kijken wat voor lekkers het land te bieden heeft!
En dat werd een heerlijk avondje met 3 verschillende gerechten. Waaronder deze heerlijke Sloveense pasta (Idrijski Zlikrofi) gevuld met aardappel, guanciale en feta. Ik heb iets andere ingrediënten gebruikt dan in de authentieke Sloveense pasta, omdat deze ingrediënten hier wat makkelijker te krijgen zijn. Maar je krijgt er uiteindelijk nog steeds een heerlijk gerecht mee! Ik serveerde de pasta met een simpel botersausje en wat verse salie. Smaakt er heerlijk bij 🙂
En Michelle koos er natuurlijk weer een fantastisch lekkere wijn bij! Deze keer ging ze voor een witte wijn uit Moldavië, ik wist niet eens dat ze daar wijn maakten :p Maar deze heerlijke blend van Chardonnay en Pinot Grigio paste weer fantastisch bij het eten! Voor meer info over de wijn kijk je natuurlijk even bij Michelle 🙂
Sloveense pasta: Idrijski Zlikrofi
Extra benodigdheden
- pastamachine
Ingrediënten
Deeg
- 300 gram tarwebloem
- 2 eieren
- 1 el olijfolie
- 3 el melk
Vulling
- 400 gram aardappelen
- 100 gram guanciale
- 1 ui
- 100 gram feta
- 1 eidooier
- bosje verse bieslook
- zout en peper
Garneren met
- 1 flinke klont gezouten roomboter
- 4 blaadjes verse salie
Instructies
Deeg maken
- Doe de bloem, eieren, olie en melk in een grote mengkom en kneed tot een mooi soepel stevig deeg. Pak dit in plasticfolie in en laat minstens 30 minuten rusten.
Vulling
- Schil de aardappelen en snijd in even grote stukken. Kook ze in ruim gezouten water mooi gaar en zacht. Pureer dit zo fijn mogelijk.
- Snijd de guanciale in kleine blokjes en bak (zonder bakvet) mooi bruin en krokant. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Maak ondertussen de ui schoon en snipper deze. Bak een paar minuutjes in hetzelfde bakvet totdat de ui zacht is.
- Snijd de feta in kleine stukjes en hak de bieslook fijn. Meng dit met de gepureerde aardappelen, de guanciale, de ui (met bakvet) en de eidooier. Roer goed door elkaar en breng evt. op smaak met peper en zout.
Pasta uitrollen en vullen
- Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
- Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is. Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt.
- Pasta is het lekkerst met dun deeg, maar het moet wel dik genoeg zijn zodat het niet kapot gaat. Ik rol het zelf altijd uit tot stand 5 of 6 op mijn SMEG pastamachine. Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten tijdens het koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!
Pasta vullen
- Snijd het deeg in de lengte doormidden zodat je twee lange smalle vellen hebt. Rol kleine balletjes van de vulling en leg deze steeds een paar cm uit elkaar op de deeglap.
- Maak het deeg nat tussen de balletjes en rol op. Druk het deeg plat (en zodat het blijft plakken) tussen de balletjes en snijd losse kussentjes van het deeg (tussen de balletjes).
- Knijp de uiteinden nog goed bij elkaar en maak met je vinger een kuiltje bovenop zodat je het kussentje krijgt zoals op de foto.
Pasta afmaken
- Maak het botersausje door de boter de verhitten totdat er bruine korreltjes verschijnen. Zet dan het vuur laag.
- Kook de pasta in ruim gezouten water in 2 tot 3 minuten gaar. Snijd ondertussen de salieblaadjes in dunne reepjes.
- Serveer de Sloveense pasta met het botersausje en de salie.