Sloveense Jota

Sloveense Jota

Een tijdje terug dook ik weer eens met Michelle van Mies’ Winejournal de keuken in om deze keer eens de Sloveense keuken te ontdekken en hierbij ook met Oost-Europese wijnen te experimenteren. Ik maakte deze avond 3 verschillende Sloveense gerechten, waarvan ik het Sloveens gehaktbrood al eerder deelde, en de tweede in deze reeks is de Sloveense Jota!

Als je aan de Sloveense keuken denkt, springt er waarschijnlijk niet zo snel een gerecht in je gedachten, dat was bij mij ook niet zo. Wel ben ik een keer in Slovenië op vakantie geweest en heb ik dus al wel iets van de lokale keuken meegekregen. En wat mij toen opviel is dat de gerechten wat Herfstig zijn en vaak wel gebaseerd zijn op ‘armenvoedsel’ zoals het in veel culturen bekend staat. Wel echt comfortfood en heerlijk smaakvol!

Deze Sloveense Jota is eigenlijk een heerlijke dikke hartige soep met zuurkool, kidneybonen en bakbacon. Op smaak gebracht met Hongaars paprikapoeder. Superlekker, maar wel vrij zwaar. Denk dus vooral niet dat je met dit ‘soepje’ niet zo gauw vol zal zitten 😉

Daar dronken we een Pinot Noir bij uit Hongarije, die dronken we overigens ook bij het Sloveens gehaktbrood en de wijn matchte bij allebei eigenlijk heel erg goed. De wijn compenseerde mooi het vettige van de soep waardoor de combi erg goed was. Wil je meer weten over de wijn? Kijk dan even bij Michelle!

Smakelijk 🙂

Sloveense Jota
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Sloveense Jota

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 100 gram pancetta
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el bloem
  • 1 tl Hongaars paprikapoeder
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1,5 liter runderbouillon op basis van fond
  • 2 laurierblaadjes
  • 300 gram kidneybonen uit blik of pak
  • 300 gram zuurkool
  • 300 gram bakbacon
  • 4 aardappels
  • zout en peper

Instructies

  • Snijd de pancetta in kleine stukjes en verhit een soeppan op het fornuis. Bak de pancetta (zonder boter of olie) mooi gaar in de pan.
  • Maak ondertussen de ui schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en bak ook een paar minuutjes mee totdat de ui zacht is.
  • Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de pan en bak ook nog ao'n 1 tot 2 minuutjes mee.
  • Voeg dan het Hongaars paprikapoeder en de bloem toe. Bak ook een minuutje of 3 mee totdat de bloem gaar is. Roer er dan ook de tomatenpuree doorheen en bak dit ook een paar minuutjes mee.
  • Voeg vervolgens ook de runderbouillon toe en roer alles goed door elkaar. Laat de kidneybonen en zuurkool uitlekken en roer dit ook door de soep, samen met de laurierblaadjes.
  • Schil de aardappelen en snijd in even grote stukken, roer dit ook door de soep. Snijd ook de bakbacon in even grote stukken en roer dit ook door de soep. Laat ongeveer een half uurtje pruttelen totdat de aardappel gaar is en de soep wat ingedikt is. Breng evt. op smaak met extra peper en zout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.