Een van de beroemdste producten uit Korea is de kimchi. Dit is een kruidig gerecht van gefermenteerde kool met een pittige gefermenteerde chilipasta en heerlijke kruiden. Om dit zelf te maken moet je echter wel wat geduld hebben. Kool fermenteren duurt namelijk wel een paar weekjes.
Gelukkig kun je bij de toko heerlijke kant en klare kimchi kopen. Ik heb kimchi uit een pot geprobeerd en kimchi uit een zak (gekoeld) en persoonlijk vind ik de gekoelde uit de zak echt veel lekkerder. Deze heb ik dan ook in dit gerecht gebruikt.
Deze stoofpot was echt een experiment. Toen het net opstond en ik het proefde, dacht ik eerlijk dat het niet meer goed zou komen. Het was namelijk niet zo lekker. Maar na het toevoegen van wat extra ingrediënten (sojasaus, kippenbouillon, rijstwijn en corn syrup) werd de smaak steeds complexer en naar mijn mening meer een geheel.
De eerste hap smaakte namelijk naar een zure hap kimchi. En begrijp me niet verkeerd, kimchi is heerlijk. Maar als je daar een gerecht van maakt, vind ik wel dat het iets meer mag zijn dan alleen kimchi. Uiteindelijk is deze stoof echt heerlijk geworden en een van de betere gerechtjes van mijn Koreaanse avond.
Wordt de saus te zuur? Dit kun je er mooi uitbalanceren door wat meer rijstwijn toe te voegen en evt. wat meer sojasaus. Maar doe het voorzichtig en beetje bij beetje, anders verdwijnt de balans. De zuurte van het gerecht is afhankelijk van de kimchi die je gebruikt, vandaar deze tip 😉
Waarschijnlijk niet authentiek Koreaans, maar ik geloof graag dat de smaken van Korea er zeker wel in zitten. Heerlijk met simpele witte rijst en verse scherpe lente ui.
Smakelijk!
Snelle Kimchistoof met spek (Kimchi Jjigae)
Ingrediënten
- 500 gram speklappen
- peper
- zout
- 1 el zonnebloemolie
- 250 gram kimchi gekoelde zak van de toko
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook geperst
- 1 stuk gember geraspt
- 1 el donkere sojasaus
- 0,5 kippenbouillonblok
- 3 el rijstwijn (shaohsing)
- 1 el appelazijn
- 1 tl mulyeot (corn syrup)
- 400 gram pandanrijst
- 3 lente uitjes in ringetjes
Instructies
- Snijd de speklapjes in stukken en kruid goed met peper en zout. Verhit de zonnebloemolie in een stoofpan en bak hierin de speklapjes voor een paar minuten totdat ze licht verkleuren. Maak ondertussen de ui, knoflook en gember schoon. Snipper de ui en bak deze een paar minuutjes mee. Voeg vervolgens de knoflook en gember toe. Bak deze ook een minuutje mee.
- Voeg vervolgens de kimchi met een paar eetlepels van het sap toe, samen met de donkere sojasaus, het kippenbouillonblok, de rijstwijn, appelazijn en mulyeot. Laat dit met deksel op de pan een kwartiertje pruttelen totdat de saus wat is ingedikt. Kook ondertussen de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Serveer de Jjigae met de witte rijst en bestrooi met de lente ui.