Koreaanse gebakken kimchi rijst

Koreaanse gebakken kimchi rijst

Dit is de tweede keer dat ik gebakken kimchi rijst maak.. De eerste keer vond ik het namelijk helemaal niet lekker. Toen kende ik de Koreaanse keuken eigenlijk ook nog niet zo heel goed en had ik minder gevoel bij de smaken en de balans ertussen. Nu ging dat gelukkig een stuk beter! Ik gebruikte betere kimchi én vond meer balans in de smaken.

En ik gaf er een leuke twist aan door een krokantje van gefrituurde enoki paddenstoeltjes toe te voegen. Is denk ik niet heel erg Koreaans, maar wel heel erg lekker! En een gebakken eitje, omdat ik dat gewoon heel erg lekker vind 🙂

Het beste gebruik je gekookte rijst van een dag oud, daardoor kun je de rijst beter opbakken en wordt ie lekkerder. Heb je daar geen tijd voor, probeer de rijst dan zover mogelijk voor het eten te koken en laat ‘m afkoelen. Gebruik 400 gram gekookte rijst of 200 gram ongekookte rijst.

Ken je de Koreaanse keuken nog niet? Dan is dit een leuk gerechtje om op een laagdrempelige manier de Koreaanse keuken te leren kennen 🙂

Geniet ervan!

Koreaanse gebakken kimchi rijst met gefrituurde enoki en een gebakken eitje
Pin recept Delen op Facebook
5 van 2 stemmen

Koreaanse gebakken kimchi rijst

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale bereidingstijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • zonnebloemolie om in te frituren

Ingrediënten

  • 200 gram bakbacon
  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 4 lente uitjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 courgette
  • 150 gram kimchi (verkrijgbaar bij de toko)
  • 1 el gochujang
  • 400 gram gekookte langkorrelige rijst, bijvoorbeeld basmati (liefst van de dag ervoor)
  • 3 el sojasaus
  • 1 el honing
  • 1 tl sesamolie

Toppings

  • 4 eieren
  • 100 gram enoki paddenstoelen (verkrijgbaar bij de toko)

Instructies

  • Verhit een half steelpannetje zonnebloemolie (om in te frituren) tot ongeveer 180 graden, om straks de enoki paddenstoeltjes in te frituren.

Koreaanse gebakken rijst

  • Snijd de bakbacon in stukjes en verhit een scheutje olie in een grote wokpan. Bak hier de stukjes bacon mooi bruin en knapperig in.
  • Maak ondertussen de ui schoon en snipper deze. Voeg toe aan de bacon in de pan en bak ook even mee.
  • Maak de winterpeen schoon en snijd in heel kleine blokjes. Voeg deze ook toe aan de pan en bak een paar minuten mee.
  • Maak de lente uitjes schoon en snijd in ringetjes. Voeg deze ook toe aan de pan en bak een paar minuten mee.
  • Maak de knoflook schoon, pers deze uit en voeg ook toe aan de pan. Bak ongeveer 1 minuutje mee.
  • Maak de courgette schoon en snijd deze ook in kleine stukjes. Voeg toe aan de pan en bak ook een paar minuutjes mee.
  • Voeg dan de kimchi en de gochujang toe. Bak even mee en roer goed door.
  • Zet het vuur hoog en voeg de gekookte rijst toe. Bak zo'n 3 tot 5 minuten op hoog vuur totdat de rijst wat droger en knapperiger wordt.
  • Voeg dan de sojasaus, honing en sesamolie toe. Roer goed door, zet het vuur laag en doe het deksel op de pan.

Toppings

  • Snijd de onderkant van de enoki paddenstoeltjes en trek ze los van elkaar. Frituur ze ongeveer een halve minuut totdat ze net lichtbruin en krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bak 4 spiegeleitjes en bestrooi met wat peper en zout
  • Serveer de gebakken rijst met een spiegeleitje en leg er wat gefrituurde enoki bovenop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.