Surinaamse nasi

Surinaamse nasi

Ik zal maar weer beginnen met de melding dat dit geen authentiek Surinaams recept is, ik ben namelijk geen Surinaamse. Dit is mijn take op Surinaamse nasi en ik vind ‘m heerlijk! Dus als je op zoek bent naar een lekker recept, zou ik het vooral uitproberen!

Nasi – en eigenlijk elk ‘gebakken rijst’ recept – maak je het beste met rijst die al een dag of een paar uur van tevoren gekookt is. De rijst is dan mooi droog en kan goed opgebakken worden voor een nasi. Nou heb ik hier zelf vaak niet echt de tijd voor, omdat ik niet zo voorbereid ben.. Ik bedenk vaak pas laat wat ik überhaupt wil eten die dag. Maar als jij wel wat georganiseerder bent, dan kun je de rijst dus al een dag van tevoren koken en deze de dag erna gebruiken voor deze heerlijke Surinaamse nasi! Dan is ie nóg lekkerder 🙂

Ik serveerde ook nog Surinaamse pittige kip bij de Surinaamse nasi, gewoon omdat ik daar weer een keer zin in had, maar in principe heb je met dit recept gewoon een avondvullende maaltijd 🙂 Zeker met het gebakken eitje erbij! Maar voel je vrij om er lekkere Surinaamse kippenboutjes bij te maken.

Smakelijk 🙂

Surinaamse nasi
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Surinaamse nasi

Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 300 gram basmatirijst
  • 400 gram kippendijen
  • peper en zout
  • scheutje zonnebloemolie
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • stukje gember van ongeveer 1,5 cm
  • 1 tl trassie
  • 1 tl piment
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 maggiblokje
  • 200 gram kouseband
  • 200 gram diepvries erwtjes
  • 3 el ketjap manis
  • 3 el ketjap asin
  • bosje bladselderij
  • 4 eieren

Instructies

  • Kook de basmati rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet de rijst af en laat zo lang mogelijk staan.
  • Snijd de kippendijen in stukjes en kruid rondom goed met peper en zout.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote wokpan. Bak hier de kipstukjes in totdat ze mooi lichtbruin en gaar zijn.
  • Maak de uien schoon en snipper deze. Voeg toe aan de kip in de pan en bak een paar minuutjes mee totdat de uien glazig zijn
  • Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de pan en bak een minuutje of 2 mee.
  • Maak de gember schoon en rasp deze. Voeg dit ook toe aan de pan en roer goed door.
  • Voeg dan de trassie, tomatenpuree en piment toe en bak een paar minuutjes mee.
  • Verkruimel hier vervolgens het maggiblokje boven en roer dit ook goed door de kip heen.
  • Maak de kouseband schoon en snijd in hapklare stukken. Voeg dit toe aan de pan en bak mee totdat de kouseband gaar is. Doet dit op middel tot laag vuur, eventueel met het deksel op de pan.
  • Voeg – als de kouseband gaar is – de erwtjes toe en roer goed door.
  • Voeg dan ook de gekookte rijst toe en bak dit op middelhoog vuur een paar minuten mee.
  • Voeg dan de ketjap manis en ketjap asin toe en roer goed door.
  • Knip de bladselderij fijn en roer dit door de nasi heen.
  • Houd de Surinaamse nasi warm terwijl je 4 spiegeleitjes bakt.
  • Serveer de Surinaamse nasi met de gebakken eitjes en eventueel wat gezouten bananenchips en zoetzure komkommer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.