Ik houd van bakken en let daarbij eigenlijk nooit zo heel erg op de ingrediënten die ik gebruik. Maar deze keer wilde ik eens een keer iets vegan bakken. Ik had namelijk een mooi vegan chocoladepakket gekregen van hands off my chocolate. En ik wil sowieso deze maand iets meer plantaardig eten. Dus naast minder vlees eten, leek het mij ook leuk om weer eens te experimenteren met vegan baksels!
Ook deed ik een poging tot vegan macarons, maar dat werd één grote mislukking haha.. Gelukkig zijn deze fudge brownies wel echt heel erg lekker geworden! Door de silken tofu zijn ze namelijk echt super smeuïg en zacht van binnen. En toch knapperig van buiten! Eigenlijk alles wat je van een brownie wil.
Met ook eens lekkere stukjes salted caramel er doorheen van de chocolade. Geloof me, ik ben ook enorm sceptisch over vegan baksels. Maar deze brownie is echt heel erg goed gelukt! En de zijden tofu als vervanging van de eieren pakte in dit recept echt fantastisch goed uit!
Wil jij dus ook een keer een plantaardig baksel proberen? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Dan zou ik zeggen: probeer deze vegan brownies eens uit! Ze zullen je echt positief verrassen 🙂
Smakelijk!
Vegan fudge brownies
Extra benodigdheden
- rechthoekige brownie vorm
Ingrediënten
- 180 gram vegan roomboter
- 200 gram vegan caramel seasalt chocolade (hands off my chocolate)
- 170 gram silken tofu (zijden tofu) verkrijgbaar bij de toko en grote supermarkten
- 270 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 gram bloem
- 50 gram cacao
- extra grof zeezout
Instructies
- Snijd de boter en de chocolade in stukjes en smelt dit au ban marie boven een pan kokend water (laat de schaal met chocolade het water niet aanraken). Roer goed door totdat alle stukjes gesmolten zijn. Laat de gesmolten chocolade op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix ondertussen de silken tofu met de basterdsuiker en vanillesuiker tot een smeuïg beslag.
- Doe hier de gesmolten chocolade bij en mix alles door elkaar totdat het één glad geheel is. Zeef hier vervolgens de bloem en cacao boven en spatel alles door tot een mooi egaal beslag. Spatel er ook nog wat extra zeezout doorheen (naar smaak).
- Doe een stuk bakpapier in een rechthoekig bakblik. Laat het uitsteken zodat je straks de brownie er gemakkelijk uit kunt tillen. Bak de brownie in 30 minuten gaar.
- Beweeg de brownie op en neer om te kijken of de binnenkant nog wiebelig is. Als dat zo is, is de brownie nog niet helemaal gaar. Bak de brownie dan nog 5 minuutjes extra.
- Laat de brownie daarna volledig afkoelen in het bakblik en daarna nog ongeveer een uurtje in de koelkast. Snijd daarna de brownie in stukjes en bewaar in een luchtdichte doos of eet direct op!