Toen ik in Vietnam was heb ik een paar keer een heerlijk zoet-zoutig worstje van een kraampje gegeten die ze dippen in een soort chilizout. Thuisgekomen wilde ik natuurlijk iets vergelijkbaars maken, want het was heerlijk! Moeilijke, is dat je hier niet aan die heerlijke verse sappige worstjes kunt komen.
Maar de next best thing zijn deze lap xuong worstjes. Volgens mij zijn ze (half) gedroogd waardoor ze iets minder sappig zijn, maar de smaak is echt top! Smaakte echt wel zoals die worstjes in Vietnam. En het kruidenzout heb ik wat geïmproviseerd, maar die is ook écht goed gelukt vind ik. Ik had een paar sceptische gasten, maar uiteindelijk waren ze om!
De eerste keer dat ik dit maakte (je kunt namelijk wel een paar keer vooruit met het chilizout) had ik een wijn-spijs avondje met Michelle en eigenlijk hadden we alleen voor het hoofdgerecht een wijn afgesproken. Maar omdat de smaken van de gerechtjes wel enigszins overeenkwamen: zoet, zout & vet, probeerden we of de wijn ook hierbij zou passen en dat paste echt perfect! Michelle schonk er een heerlijke Riesling Kabinett bij en dat was echt een topstart van de avond 🙂 Een vrij lichte en frisse (iets zoetere) witte wijn. Als je meer over deze wijn wil weten, kijk dan even bij Michelle!
Smakelijk!
Vietnamese worstjes met chilizout
9 oktober 2025Extra benodigdheden
- kruidenmolen
Ingrediënten
- 8 lap xuong worstjes
Chilizout
- 2 el fijn zout
- 3 el gedroogde chilivlokken
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl ve-tsin
- 2 tl fijne kristalsuiker
- 0,5 tl limoenpeper of gewone peper
- 0,5 tl bouillonpoeder kip of rund
Instructies
- Snijd de worstjes in plakjes en bak ze in een koekenpan mooi krokant. Je hebt geen olie of boter nodig, want de worstjes zijn vet genoeg van zichzelf.
- Meng alle ingrediënten voor het chilizout en maal deze fijn met het kruidenmolentje (optioneel).
- Serveer de worstjes met het chilizout en dip ze hierin.