Wildzwijn stoofvlees met pastinaakpuree, wild bitterbal en wortelchips

Wildzwijn stoofvlees met bitterbal en pastinaak

Gang #6 van mijn 8-gangen kerstdiner met wijntips van Michelle! En eigenlijk is dit al een hoofdgerecht an sich.. ik overdrijf gewoon vaak met kerst haha. Dus serveer het vooral als hoofdgerecht! Of als heel klein tussengerechtje voor een stuk meer personen dan 4 :p bitterbalen heb je in ieder geval genoeg 🙂

Ik maakte stoofvlees van wild zwijn op een soort boeuf bourguignon manier en het stoofvlees voor de bitterballen maakte ik met bier, zodat je wel echt twee verschillende smaken bij elkaar krijgt. Daar maakte ik nog mooie fluweelzachte pastinaakpuree bij en krokante wortelchipjes. Een heel mooi en herfstig gerechtje! Perfect voor de kerst 🙂

Zeker met de heerlijke wijntip van Michelle! Zij schonk er namelijk een heerlijke fruitige Barbera uit Piemonte (Asti) bij En dat was echt heerlijk bij het wild! Weer een heel mooie combi voor de kerst te pakken dus. Meer weten over deze wijn? Kijk dan even bij Michelle.

Smakelijk!

Wildzwijn stoofvlees met pastinaakpuree, wild bitterbal en wortelchips
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Wild zwijn stoofvlees met bitterbal en pastinaak

18 december 2025
Bereiding 3 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur
Porties: 4 personen
Author: Eviekookt

Ingrediënten

Stoofvlees voor de wild bitterballen

  • 500 gram wildpoulet
  • klont boter
  • zout en peper
  • 200 ml donker bier
  • 200 ml runder- (of wild)fond
  • 1 el sojasaus

Wild zwijn stoofvlees

  • 200 gram guanciale
  • 1 kilo wild zwijn procureur
  • zout en peper
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 fles Franse rode wijn bijv. bordeaux
  • 200 ml runderfond
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 el worcestersaus
  • 200 gram zilveruitjes

Wild bitterballen

  • 75 gram boter
  • 75 gram bloem
  • 130 ml donker bier
  • 150 ml runder- of (wild)fond
  • 1 tl sojasaus
  • peper en zout

Paneren

  • bloem
  • eiwit
  • paneermeel

Pastinaakpuree

  • 4 pastinaken
  • melk
  • 1 tl kippenbouillonpoeder

Wortelchips

  • 2 winterpenen
  • zonnebloemolie om in te frituren

Garnering

  • verse peterselie

Instructies

Stoofvlees voor de wild bitterballen

  • Start met het stoofvlees voor de bitterballen, dat moet straks nog afkoelen. Snijd het vlees in kleine stukjes (dan is het sneller gaar) en kruid met zout en peper.
  • Verhit een klont boter in een stevige stoofpan en bak hier het vlees rondom in bruin. Voeg dan het donker bier, het fond en de sojasaus toe. Roer goed door elkaar. Laat ongeveer 1 uur met deksel op de pan stoven en daarna nog 1 uur zonder deksel totdat het vlees zo uit elkaar valt.

Wild zwijn stoofvlees

  • Snijd de guanciale in blokjes en bak in een droge stoofpan mooi krokant. Schep uit de pan en bewaar het bakvet. Laat de guanciale uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd het wild zwijn in stukken en kruid rondom met peper en zout. Bak het vlees in het bakvet van de guanciale mooi bruin en krokant. Evt. in porties als het niet in één keer past. Schep het vlees uit de pan en bewaar het bakvet.
  • Maak de ui schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en bak mee totdat de ui net gaar is.
  • Maak dan de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de pan en bak 1 minuutje mee. Voeg dan de tomatenpuree en de bloem toe. Bak dit ook nog een minuut of 3 mee.
  • Voeg dan het vlees toe, samen met de rode wijn en het runderfond. Roer goed door elkaar. Voeg nu ook de laurierblaadjes en de worcestersaus toe. Breng aan de kook.
  • Stoof de boeuf bourguignon zo'n 2,5 uur op middelhoog vuur zonder deksel op de pan zodat de saus mooi kan inkoken.

Wild bitterballen

  • Smelt de boter in een soeppannetje en voeg de bloem toe. Bak de bloem totdat deze mooi gaar is (een paar minuutje). Voeg dan het bier, fond en de sojasaus toe.
  • Trek het vlees uit elkaar als het nog niet fijn genoeg is en voeg dit toe aan de roux in het pannetje. Roer alles goed door elkaar en breng evt. op smaak met zout en peper.
  • Dek af en laat goed afkoelen voordat je de bitterballen maakt.

Bitterballen paneren

  • Zet 3 diepe borden of kommen neer: eentje gevuld met bloem, eentje met eiwit en eentje met paneermeel. Weeg telkens een stukje vulling af van 25 tot 30 gram.
  • Rol hier een balletje van en Leg het in de schaal met bloem totdat ongeveer de helft van het bord gevuld is met balletjes. Beweeg nu het bord van links naar rechts zodat de balletjes door de bloem rollen en een evenredig verdeeld laagje bloem krijgen.
  • Haal ze nu een voor een door het eiwit en leg ze in het bord met paneermeel. Doe met het bord paneermeel hetzelfde als bij de bloem. Totdat alle bitterballen een laagje paneermeel om zich heen hebben. Leg ze op een bord totdat je ze gaat frituren.

Wortelchips voorbereiden

  • Schil de wortels en schaaf chips van de wortel. Dep ze goed droog en houd ze afgedekt totdat je gaat frituren.

Pastinaakpuree

  • Schil de pastinaken en snijd in kleine blokjes. Breng de melk met het bouillonpoeder aan de kook (let op dat de melk niet aanbrandt!) en pocheer hier de stukjes pastinaak in totdat ze mooi zacht zijn. Afhankelijk van hoe groot je de pastinaak hebt gesneden duurt dit 5 tot 10 minuten.
  • Pureer de pastinaak vervolgens met een deel van de melk tot een mooie gladde puree. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Wortelchips frituren

  • Verwarm de zonnebloemolie (voldoende om 2x in te frituren) tot 180 graden. Frituur de wortelchips heel kort totdat ze net bruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Bitterballen frituren

  • Frituur vervolgens de bitterballen (1 à 2 per persoon) in de olie voor ongeveer 5 minuutjes of tot ze mooi bruin zijn. Laat ook uitlekken op keukenpapier.

Borden opmaken

  • Spoel de zilveruitjes af en roer door het stoofvlees. Verdeel eerst een flinke schep pastinaakpuree over de borden. Schep hier vervolgens het stoofvlees op. Leg de wortelchips en de bitterbal(len) ernaast en garneer het stoofvlees met wat verse peterselie. Smakelijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.