Wontonsoep met paksoi en een gekookt eitje

Wontonsoep met paksoi en een gekookt eitje

Paksoi, paksoi en nog meer paksoi! Ik heb een paksoi weekje, want de moestuin staat ramvol paksoi die klaar is om te oogsten. Dus wat voor iets leuks kunnen we daar allemaal mee maken? Nou wontonsoep met paksoi en shiitake bijvoorbeeld. Met een superlekker zachtgekookt eitje erbij, want een ei hoort erbij hè 😉

Ik maakte dit op een gewone doordeweekse avond, maar wontons maken duurt toch altijd net wat langer dan ik vantevoren verwacht :p Dus het is eigenlijk beter om dit recept een keer te maken als je wat meer tijd hebt. Of maak lekker veel wontons en vries ze in! Dan heb je de soep de volgende keer echt zó klaar. Of je stoomt de wontons en geeft en een dipje van sojasaus bij als snack. Ook superlekker!

Na het vouwen van deze wontons, merkte ik dat ik wel nog even moet oefenen op mijn vouwkunsten. Ze bleven namelijk helaas niet allemaal dicht tijdens het koken en dat is wel heel erg jammer! Nu weet ik natuurlijk niet of dat mijn wontons waren, of de wontons die mijn vriend maakte :p Stiekem geef ik natuurlijk hem gewoon de schuld! Maar wat ik dus heb geleerd, is dat je de wontons écht goed dicht moet vouwen. Druk lekker hard op die randjes zodat ze echt dichtblijven tijdens het koken. Anders heb je straks een paar lege wontonvelletjes in je soep. Op zich ook lekker, maar wel heel jammer natuurlijk.

Smakelijk!

Wontonsoep met paksoi en een gekookt eitje

Wontonsoep met paksoi en een gekookt eitje

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 30 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Soep

  • 3 stengels citroengras
  • 2 sjalotten
  • stuk gember (ongeveer 5 cm)
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 limoenblaadjes
  • 1 pot runderfond
  • 2 el donkere sojasaus
  • 1 el vissaus
  • 2 el Chinese rijstwijn
  • 1 el limoensap

Wontons

  • 2 varkensworsten (neutraal van smaak en ongekookt)
  • 5 shiitake paddenstoelen
  • 2 stengels paksoi
  • 1 teentje knoflook
  • klein stukje gember (ongeveer 2 cm)
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl vissaus
  • wontonvellen (ontdooid)

Garnering

  • 4 zachtgekookte eitjes
  • 4 - 6 stengels paksoi
  • 100 gram shiitake

Instructies

Wontonsoep

  • Maak de sjalotten, gember en knoflook schoon en snijd dit grof in stukjes. Snijd ook het citroengras in stukjes. Verhit een klein scheutje zonnebloemolie in een soeppan en bak hier de gember, het citroengras, de knoflook, sjalotten en limoenblaadjes in. Voeg na zo'n 3 minuutjes de pot runderfond, sojasaus, vissaus, rijstwijn en limoensap toe. Vul nu het potje waar de runderfond in zat met heet water en voeg dit ook toe aan de soep. Doe dit 3 keer zodat je dus 3 keer zoveel water als runderfond hebt. Laat dit zo'n 30 minuutjes pruttelen. Ondertussen kun je de wontons maken.

Wontons

  • Haal het varkensvlees uit de varkensworsten en doe dit over in een kom. Snijd ongeveer 4 tot 5 shiitake (van de 100 gram) in hele kleine stukjes. Snijd ook 2 stengels van de paksoi in kleine stukjes. Doe dit bij het gehakt. Maak nu ook de knoflook en gember schoon en hak dit ook ragfijn (of rasp het). Roer dit samen met de sojasaus, sesamolie en vissaus door het gehakt. Roer goed totdat je een mooi egaal mengsel hebt.
  • Leg nu een wontonvel neer, doe een schepje (ongeveer een koffielepel) in het midden. Maak de randen (rondom de vulling) nat met je vinger. Pak nu 2 punten van het wontonvel bij elkaar en druk dit bij elkaar. Pak nu ook de overige twee hoeken en druk deze ook samen met de andere 2 hoeken. Zorg dat je ook de randjes goed dichtplakt. Er mag geen vocht in de wonton komen bij het koken. De randjes moeten dus goed dicht zijn. Bewaar de wontons in/onder een theedoek terwijl je de rest maakt.

Wontonsoep maken

  • Kook de eieren in 6 minuten zacht en laat ze schrikken onder ijskoud stromend water. Pel ze vervolgens voorzichtig. Snijd de paksoi en de shiitake in plakjes. Kook de wontons in de soep in zo'n 4 tot 5 minuutjes gaar. Doe de paksoi en shiitake paddenstoelen in 4 kommen. Verdeel hier de wontons overheen en giet er vervolgens de soep overheen. Halveer het eitje en leg deze in het midden van de soep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *