Zwarte risotto kroketjes met knoflook gamba's

Zwarte risotto kroketjes met gamba’s

Ik maakte deze zwarte risotto kroketjes voor mijn wijnclub toen ik het thema vulkanische wijnen had bedacht. Want de kleur is vooral leuk, maar geeft op zich niet zo heel veel smaak mee. Heb je dus geen inktvis inkt, geen probleem, dan maak je ze lekker zonder. De meest smaak komt toch van de bouillon en van de knoflook gamba’s!

Kroketjes maken is wel altijd wat werk. Zeker met risotto als vulling, want daar ben je ook al zeker een half uur mee bezig. En dan nog het rollen van de kroketjes. Ligt eraan of je ze dubbel paneert (zoals ik meestal doe) en hoe vaak je het al hebt gedaan. Oefening baart kunst namelijk!

Ik vind het altijd fijn om er lekker veel in één keer te maken. Je bent namelijk toch al bezig en zo kun je een mooi voorraadje in je vriezer aanleggen. Zodat je altijd wat lekkers om te snacken in huis hebt!

Geniet ervan 🙂

Zwarte risotto kroketjes met knoflook gamba's
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Zwarte risotto kroketjes met gamba’s

Voorbereiding 40 minuten
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 40 minuten
Porties: 20 kroketjes
Author: Eviekookt

Ingrediënten

Risotto

  • klontje boter
  • 250 gram risotto rijst
  • kopje witte wijn
  • 1 – 2 zakjes inktvis inkt (optioneel)
  • 1 liter vis- of gamba bouillon
  • 30 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 30 gram ongezouten roomboter

Knoflook gamba's

  • 200 gram gamba's
  • 3 teentjes knoflook
  • scheutje olijfolie
  • peper en zout

Paneren

  • bloem
  • eiwit
  • paneermeel

Instructies

Risotto

  • Verhit een klontje boter in een pannetje en bak hier de risotto rijst in totdat deze net niet meer helemaal wit is.
  • Blus af met de witte wijn en roer door totdat alle wijn is opgenomen door de rijst. Voeg dan de inktvis inkt toe en roer goed door totdat je risotto goed zwart is.
  • Voeg dan telkens soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Voeg telkens weer een nieuwe lepel als de vorige volledig is opgenomen door de rijst. Roer regelmatig. Na ongeveer 20 minuten is je rijst gaar.
  • Roer er dan de geraspte parmezaanse kaas en de boter doorheen totdat je een mooie romige risotto hebt. Zet dan het gas uit.

Knoflook gamba's

  • Snijd de gamba's in kleine stukjes. Maak de knoflook schoon en hak deze fijn. Meng dit met de gamba's.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pannetje en bak hier de gambastukjes in totdat ze gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
  • Roer dit door de risotto en doe in een platte schaal (afgedekt) om volledig af te koelen. Eerst op kamertemperatuur, daarna in de koelkast.

Kroketjes maken

  • Zet 3 diepe borden of kommen neer: eentje gevuld met bloem, eentje met eiwit en eentje met paneermeel.
  • Pak steeds ongeveer evenveel vulling. Rol hier een kroketje van en haal het kroketje door de bloem. Haal ze nu een voor een door het eiwit en vervolgens door het paneermeel.
  • Haal ze dan nog een keer een voor een door het eiwit en nogmaals door het paneermeel. Op deze manier heb je de kroketjes dubbelgepaneerd waardoor ze straks extra krokant zijn.

Kroketjes frituren

  • Verwarm de frituurpan of zonnebloemolie tot 180 graden en frituur de kroketjes (eventueel in porties) in zo'n 5 tot 6 minuutjes mooi goudbruin. Serveer met wat aioli en geniet!

2 reacties

  1. Kroketten inderdaad beter om een hele grote portie te maken.
    Is even een werkje maar zeker de moeite waard.
    Deze kroketten is een keer helemaal wat anders😋.

    • Superleuk dat je ze al zo snel gemaakt hebt, het recept stond er echt pas net op. Het is inderdaad even een klusje, maar daarna heb je wel een heerlijke voorraad kroketjes in je diepvries! Vind ik zelf in ieder geval altijd heel erg fijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.