Zwarte paella met inktvis en gamba’s

Zwarte paella met inktvis en gamba’s

Ik zat al langer te azen op zakjes inktvisinkt, want hoe leuk is het om bijvoorbeeld zelf zwarte paella te maken? Een paar maanden terug was ik in Barcelona en toen at ik echt de meest heerlijke zwarte paella! Dus toen ik weer thuis was, begon mijn zoektocht naar inktvisinkt weer..

En ik kwam het tegen bij Schmidt Zeevis, en daar had ik toevallig nog een tegoedbon van liggen. Dus bestelde ik, onder andere, zakjes inktvisinkt. Maar blijkbaar zou je ze ook makkelijker moeten kunnen vinden bij de visboer of de groothandel :p

Inktvisinkt geeft trouwens niet alleen die prachtige kleur aan het recept, het geeft ook zeker smaak mee. De inkt zelf smaakt namelijk een beetje ziltig en dat doet deze paella heel veel goed 🙂 Extra smaak is namelijk altijd goed! En dat krijgt deze paella er zeker mee. Misschien wat zomers voor nu, maar als de zon niet schijnt, kun je nog steeds zelf het zonnetje creëren op je eigen bord! 😉

Smakelijk!

Zwarte paella met inktvis en gamba's
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Zwarte paella met inktvis en gamba’s

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 40 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • paellapan (of wijde platte pan)

Ingrediënten

Zwarte paella

  • 1 ui
  • scheutje olijfolie
  • 8 teentjes knoflook
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 romatomaat
  • snuf saffraan
  • flinke scheut witte wijn
  • 1 liter kippenbouillon
  • 350 gram paellarijst
  • 16 gram inktvisinkt
  • peper en zout
  • 8 grote ongepelde rauwe gamba's

Inktvis

  • 6 inktvisjes schoongemaakt
  • scheutje olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • snuf paprikapoeder
  • peper en zout

Garnering

  • 1 citroen
  • verse peterselie
  • chili flakes (optioneel)

Instructies

  • Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit een scheutje olijfolie in de paellapan en fruit hier de ui in.
  • Maak de knoflook schoon en snijd deze in dunne plakjes. Voeg de knoflook, samen met het paprikapoeder toe aan de pan en bak ongeveer 1 minuutje mee.
  • Snijd de tomaat in kleine stukjes en voeg ook toe aan de pan. Bak een paar minuten mee totdat de tomaat uit elkaar begint te vallen.
  • Blus af met een flinke scheut wijn. Roer er dan de saffraan en de bouillon doorheen.
  • Breng tegen de kook aan en roer er dan de paellarijst en de inktvisinkt (voorzichtig!) doorheen en breng op smaak met peper en zout
  • Laat zo'n 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur (met het deksel op de pan) totdat je een beetje putjes begint te zien tussen de rijst.
  • Leg er dan de gamba's op, doe het deksel weer terug op de pan, zet het vuur laag en laat nog zo'n 10 minuten doorgaren – totdat de garnalen roze zijn.
  • Haal van het vuur af en laat nog 10 minuten rusten met het deksel op de pan.

Inktvis

  • Snijd de inktvis in ringetjes en bewaar ook de tentakels. Maak de knoflook schoon en pers deze uit.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een aparte pan en bak hier heel kort de inktvis in, met de knoflook, een snuf paprikapoeder en wat peper en zout. Als de inktvis net ondoorzichtig wordt, is het goed. Je wil inktvis namelijk niet te lang bakken, dan kan deze taai worden.
  • Versier de paella met de inktvis, partjes citroen en verse peterselie. Strooi er eventueel nog wat chili flakes overheen. En serveer met wat aioli!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.