Het leukste is om deze mini hamburgers samen te maken tijdens het gourmetten. Wil je ze kant en klaar serveren, dat kan natuurlijk ook. Bereid ze dan net voor je ze wil serveren en dien ze op met een prikker er doorheen, zodat de burger niet uit elkaar valt.
Superleuk als snelle snack op een feestje of bij een borrelavondje met vrienden. Maak een flinke batch hamburgers tegelijk en beleg alle broodjes in een keer. Op die manier blijft alles lekker vers en warm. Of serveer de mini hamburgers met alle toppings en de broodjes apart. Zo kan iedereen z’n eigen miniburger samenstellen en kost het je zelf wat minder werk. Dat is slim koken!
Dit recept is niet puur Amerikaans. Ik vind parmaham namelijk lekkerder dan bacon. I know, niet zo’n populaire mening. Het is dus meer een mengelmoes geworden van een klassieke Amerikaanse cheeseburger en de smaken die ik zelf lekker vind.
Ik vind mini burgers er heel leuk uitzien en ze zijn perfect om als borrelhapje, voorgerecht of amuse te serveren. Ik bedacht het recept echter als onderdeel van een gourmetmaaltijd. Veel leuker namelijk dan de standaard gourmetschotel van de supermarkt. En wat is er nou leuker dan samen hamburgers bakken?! Ze opeten misschien..
Je kunt natuurlijk het beleg voor je burger kiezen dat je zelf het lekkerst vind. Ik vind wel dat er altijd een eitje op hoort, dat maakt het extra lekker. Zorg dan wel dat je de dooier heel laat, daar wordt je burger heerlijk smeuïg van. Wel wat moeilijker eten, maar zeker de moeite waard!
Bekijk trouwens ook mijn andere tips om zelf mini hamburgers te maken.
Smakelijk!
Amerikaanse mini hamburgers
Ingrediënten
- 400 gram gehakt half om half of rundergehakt
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el grove mosterd
- 1 tl tomatenketchup
- 1 tl worcestershiresaus
- 1 el paneermeel
- zeezout
- versgemalen zwarte peper
- cheddar kaas
- gerookte ham bij. parma of serrano
- rode ui in ringen
- 8 kwarteleitjes
- 8 mini hamburgerbroodjes
- tomatenketchup
- mayonaise
- cherrytomaatjes optioneel
Instructies
- Snipper de ui en de knoflook heel erg fijn. Meng dit met het gehakt, het paneermeel, de mosterd, de ketchup en de worcestershiresaus. Breng op smaak met zout en peper. Vorm 8 mini hamburgers van het gehakt. Dek af met plasticfolie en laat ongeveer een uur opstijven in de koelkast.
- Bak de hamburgerbroodjes zoals op de verpakking aangegeven. Bak de plakjes gerookte ham, zoveel als je op je mini burgers wil. Snijd de rode ui in ringen en bak deze ook. Bak de kwarteleitjes. Het is het lekkerst als je de dooier heel laat, maar als je daar niet van houdt, kun je het eitje ook klutsen.
- Bak nu de mini hamburgers aan één zijde totdat de garing tot halverwege opgetrokken is. Draai ze om en leg er een plakje cheddar kaas op. Bak nog ongeveer even lang op deze zijde.
- Tijd om de hamburgers samen te stellen! Snijd een hamburgerbroodje doormidden. Leg hier een plakje gebakken ham op, wat uienringen, de burger gevolgd door het kwarteleitje. Ik vind zelf dat hier geen saus meer bij nodig is, maar als je het lekker vindt kun je er not tomatenketchup en mayonaise overheen doen. Ook kun je een cherrytomaatje in plakjes snijden en deze ook toevoegen aan je hamburger. Je burger is klaar, smakelijk!