Mini hamburgers op je gourmet

Mini hamburgers op je gourmet

Gourmetten kan namelijk heel veelzijdig zijn. Oké misschien slaan we niet meer massaal aan de gourmet met Pasen, Sinterklaas of Kerst. Maar het is wel een echt Hollands fenomeen dat de komende jaren denk ik nog wel blijft bestaan. Maar hoe kun je nou een leuke originele avond gourmetten organiseren? Wat dacht je van een mini-hamburgeravond? Zelf samen mini hamburgers maken op je gourmetplaat.

Dus in plaats van de standaard gourmetschotel van de supermarkt, allemaal verschillende mini hamburgers. Tijdens de feestdagen verkopen de meeste supermarkten mini hamburgerbroodjes. Maar je kunt door het jaar heen vaak ook mini witte bolletjes vinden. Deze zijn ook prima geschikt als hamburgerbroodjes. Of varieer eens, met bijvoorbeeld mini pitabroodjes of een grote Turkse pide in kleine vierkanten gesneden.

Oké leuk idee, wat voor mini burgers gaan we dan maken?

Hamburgers kun je makkelijk kant en klaar kopen, maar het is natuurlijk leuker én lekkerder om zelf wat hamburgers te kruiden en samen te stellen. Daarnaast houdt natuurlijk niet iedereen van dezelfde soorten toppings, dus probeer daar ook in te variëren. Ik help je graag op weg met mijn burger ideetjes.

Classic American beef burger

Een klassieke Amerikaanse burger doet het natuurlijk altijd goed. Wat hoort daar standaard op?

  • Bacon
  • Sla
  • Cheddar
  • Tomaat
  • Rode ui

En natuurlijk de beef burger. Deze kun je kant en klaar kopen, maken van de inhoud van een (runder)braadworst of zelf kruiden en samenstellen. Kies je voor het laatste, denk dan aan smaken als mosterd, ketchup, uienpoeder en knoflookpoeder. Een goede burger heeft vaak niet meer nodig dan wat verse kruiden en een goede hoeveelheid peper en zout. Kijk ook eens naar mijn recept voor Amerikaanse mini hamburgers.

Amerikaanse mini hamburgers
Amerikaanse beef burgers

Italiaanse kipburger

Ik houd heel erg van de Italiaanse keuken, een Italiaanse burger kan dus niet ontbreken op mijn lijstje. Wat hoort er op de Italiaanse burger?

  • Mozzarella
  • Tomaat
  • Pesto Genovese
  • Uitgebakken pancetta

En natuurlijk de kipburger! Ik vind de smaak van vette kip met wat peper en zout vaak al voldoende. Zeker als je dit combineert met een zelfgemaakte groene pesto. Meng ook eens wat gedroogde of verse Italiaanse kruiden door de burger. Denk bijvoorbeeld aan oregano, basilicum of rozemarijn.

Kipgehakt kun je tegenwoordig bij de meeste grote supermarkten wel krijgen. Lukt dat toch niet? Ga dan eens op zoek naar kipworstjes (gebruik daar de inhoud van) of maak zelf gehakt van lekkere vette kippendijen. Bekijk ook eens mijn recept voor Italiaanse kipburgers.

Griekse lamsburger

Lamsvlees vind ik ook heerlijk op een burger! Voor deze burger laat ik me inspireren door de Griekse keuken. Wat hoort er dan op een Griekse burger?

  • Halloumi
  • Rode ui
  • Tzatziki
  • Courgette

Hierbij zou je ook nog kunnen experimenteren met plakjes zwarte of groene olijven. Als je daar van houdt, smaakt dat ook heerlijk op een burger. Lamsgehakt is tegenwoordig helaas nog steeds niet zo makkelijk te krijgen. Maar loop eens een keer de Turkse supermarkt in, daar hebben ze het zeker! Of ga op zoek naar lamsworstjes en gebruik daar de inhoud van. Kruid de burgers simpel met peper en zout en wat gemalen komijn.

Halloumi mini burgers met courgette
Halloumi burgers met courgette

Vegetarische Portobello burger

En natuurlijk kan een vega optie niet ontbreken. Enige nadeel is dat Portobello’s nogal groot zijn voor een mini-burger. Kies daarom de grootste exemplaren uit en snijd deze in vieren. Wat past er goed bij een portobello burger?

  • Halloumi of Belgische bierkaas
  • Guacamole
  • Verse spinazie
  • Yoghurt mayonaise

Ik vind dat Portobello van zichzelf al een heerlijke smaak heeft. Maar je kunt er ook voor kiezen de Portobelle nog te marineren. Kies dan voor een simpele marinade van bijv. zout, peper en wat rode peper met wat olijfolie of azijn. Persoonlijk vind ik het niet nodig, maar de optie is er.

Andere burger toppings

Ik denk dat je met deze tips al aardig vooruit kunt. Daarnaast kun je natuurlijk nog verschillende toppings toevoegen, zodat er altijd voldoende keuze is. Wat ik bijvoorbeeld nog lekker vind:

  • Spiegeleitje (van een kwartel voor deze mini burgers)
  • Uitgebakken parmaham of pancetta
  • Uitgebakken rode uien
  • Knapperige truffelchips
  • Kaas, maar dan niet de standaard cheddar. Veel Belgische kazen smaken namelijk ook heerlijk op een burger

Waarschijnlijk kun je zelf ook nog een hoop andere lekkere toppings bedenken. Varieer dus en probeer dingen uit! Hopelijk heb ik je geïnspireerd en wordt jouw volgende gourmet avond eentje met verschillende mini burgers.

Smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.