Ayam Kuning: Indische kip

Ayam Kuning: Indische kip

Een tijdje terug maakte ik een flinke rijsttafel voor familie en daar was deze ayam kuning onderdeel van 🙂 Ik wilde weer eens wat nieuwe Ind(ones)ische gerechten uitproberen, dus ben ik even gaan zoeken welke ik nog niet eerder heb gemaakt en daar kwam ik het idee voor dit gerecht tegen. En zoals eigenlijk alle gerechten uit de Indonesische keuken was dit weer een groot succes!

Een heerlijke kipcurry in een kruidige kokossaus met lekker veel kurkuma, vandaar ook de kleur 🙂 Je kunt de saus wat in laten dikken zoals ik gedaan heb, maar als je de ayam kuning met deksel stooft, dan blijft de saus wat dunner, en dat is ook hartstikke lekker! Kijk vooral even wat je zelf het lekkerst vindt, proeven dus!

Serveer als onderdeel van een rijsttafel of als hoofdgerecht met witte rijst of lontong en wat gado gado of sambal boontjes.

Smakelijk!

Ayam Kuning: Indische kip
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Ayam Kuning: Indische kip

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1 kilo kip drumsticks
  • zout en peper
  • zonnebloemolie

Boemboe

  • 6 kemirinoten
  • 2 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el palmsuiker
  • 2 el kurkuma
  • 1 tl trassie
  • 1 tl laos
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn

Ayam Kuning

  • 2 salam blaadjes
  • 1 stengel sereh
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 kippen bouillonblokje

Instructies

  • Kerf de drumsticks rondom in met een scherp mes en kruid goed met peper en zout. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een diepe stoofpan en bak hier de kip mooi bruin in.

Boemboe

  • Maak ondertussen de boemboe. Hak de kemirinoten grof en doe ze in een keukenmachine of blender met mengkom.
  • Maak de sjalotten en knoflook schoon en hak grof, voeg dit samen met alle andere ingrediënten voor de boemboe toe aan de kemirinoten in de keukenmachine.
  • Voeg een scheutje zonnebloemolie en wat kokosmelk toe en blend tot een mooie dikke boemboe. Breng evt. nog op smaak met peper en zout.
  • Voeg de boemboe toe aan de pan met kip en bak een paar minuutjes mee totdat je boemboe heerlijk begint te geuren.

Ayam Kuning

  • Voeg de resterende kokosmelk toe aan de kip. Kneus de stengel sereh door er met een zwaar mes op te slaan en/of op te drukken. Leg een knoop in de stengel sereh en leg dit ook in de pan, samen met de salam blaadjes.
  • Verkruimel een bouillonblokje en roer dit ook door de ayam kuning heen. roer goed en laat stoven (met het deksel op de pan) totdat de kip gaar is, dit duurt ongeveer 1 uurtje. Haal aan het einde van de stooftijd evt. het deksel van de pan om de curry wat te laten inkoken voor een dikkere saus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.