Baked Alaska met advocaat ijs

Baked Alaska met advocaat ijs

Een baked alaska maakt altijd indruk! Wil jij dus indruk maken tijdens jouw kerstdiner? Met deze baked alaska (of bombe alaska) doe je dat zeker! Hoe mooi is zo’n heerlijke baked alaska ijstaart waar je met de hele familie van kunt eten? Prachtig toch! En heel erg lekker. En, niet onbelangrijk, stiekem een stuk makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Het is namelijk vooral een kwestie van opbouwen en mooi maken 😉 Dat gaat jou dus ook prima lukken!

Voor de binnenkant van deze baked alaska maken we zelf advocaat, om dit vervolgens door kant-en-klaar vanille roomijs te mengen. Zo maak je toch een bijzondere binnenkant, zonder dat je het ijs volledig zelf hoeft te maken. Geen zin of tijd om zelf advocaat te maken? Dan kun je daar ook kant-en-klare advocaat voor gebruiken, maar dat vind ik persoonlijk jammer. Zelfgemaakte advocaat is namelijk zoveel lekkerder! Daar wordt je advocaat ijs dus ook een stuk lekkerder van 😉

Je kunt ook de cake zelf maken, wij kozen ervoor om dat niet te doen, maar daar ben je natuurlijk altijd vrij in 😉 Vervolgens maak je de baked alaska af met heerlijk zacht opgeklopt eiwit, wat ook zo gedaan is en je baked alaska helemaal afmaakt en supermooi maakt. Gegarandeerd een succes dus!

Smakelijk 😉

Baked alaska met advocaat ijs en abrikozenjam

Baked Alaska met advocaat ijs

Voorbereiding 3 uur
Bereidingstijd: 3 uur
Porties: 20 personen

Extra benodigdheden

  • Crème brulee brander

Ingrediënten

Advocaat

  • 9 eidooiers
  • 150 ml brandewijn
  • 150 gram kristalsuiker

Baked Alaska

  • 1 (roomboter)cake
  • 1 pot abrikozenjam
  • 1,5 liter vanille ijs

Meringue

  • 200 gram eiwitten
  • 100 gram witte basterdsuiker

Instructies

Advocaat maken

  • Doe de eidooiers, brandewijn en suiker in een hittebestendige kom. Klop dit met een garde au bain marie boven kokend water ongeveer 10 minuten door. Het mengsel begint nu steviger te worden naarmate het ei begint te garen. Zodra je een consistentie hebt die niet van de garde afloopt als je deze uit het mengsel haalt, heb je de juiste consistentie bereikt. Let op dat je continu blijft roeren. Laat het mengsel direct afkoelen door de kom met advocaat in ijswater te zetten. Blijf even roeren totdat de advocaat is afgekoeld. Zeef de advocaat vervolgens om alle klontjes er uit te halen.
  • Haal het ijs uit de diepvries en laat dit iets zachter worden. Bekleed ondertussen een mooie ronde kom of schaal met plasticfolie. Laat voldoende plasticfolie over de rand hangen zodat je de baked alaska ook nog kan afdekken. Snijd de cake in dunne plakken en bekleed hiermee de binnenkant van de kom. Houd ook nog wat over om de baked alaska straks mee af te dekken (dit wordt de onderkant).
  • Bestrijk de cake met de abrikozenjam. Je mag hier ruim mee zijn, extra lekker! Houd wel nog wat over voor de plakken cake die je nog nodig hebt. Meng de afgekoelde advocaat met het zachte ijs en doe dit over in de kom/schaal waar je net de cake in hebt gedaan. Bestrijk de overige plakken cake met de abrikozenjam en leg deze met de jamkant naar beneden bovenop het ijs. Maak de baked alaska dicht met plasticfolie en laat goed koud worden in de diepvries.

Meringue

  • Klop de eiwitten stijf, totdat je de kom ondersteboven boven je hoofd kan houden en er niets uitvalt!. Mix er dan lepel voor lepel de suiker doorheen. Voeg steeds pas nieuwe suiker toe als de vorige lepel volledig is opgenomen door het eiwit. Haal de baked alaska uit de diepvries, haal het plasticfolie er af en zet met de platte kant naar beneden op een groot bord.
  • Pak nu een platte (houten) lepel en bestrijk de baked alaska rondom met de meringue. Je mag hier mooie pieken op maken, ziet er het leuks uit! Pak nu de crème brulee brander en brand de meringue mooi lichtbruin rondom. Serveer direct!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *