Varkenshaas met mosterdsaus

Varkenshaas met mosterdsaus

Dit recept heb ik gemaakt op verzoek van een vriendin. Zij wilde graag een varkenshaasje met roomsaus bij mij proeven. Iets wat ik zelf niet zo snel zou maken, maar wat uiteindelijk superlekker was! Dus blij dat zij met het idee kwam! Het is dus uiteindelijk een mosterd roomsaus geworden, omdat ik vind dat varkensvlees heel goed samen gaat met mosterd en ik gewoon heel erg van mosterd houd, goede redenen toch? 😉

Bij de varkenshaas met mosterdsaus maakte ik simpele in roomboter gebakken worteltjes en aardappeltjes met spek uit de oven. Gebakken aardappeltjes uit de oven zijn altijd goed natuurlijk en ook hier kun je eindeloos mee variëren. Probeer ze bijvoorbeeld ook eens met knoflook of als hasselback aardappeltjes. Aardappeltjes passen namelijk heel goed bij deze varkenshaas met mosterdsaus.

De mosterdsaus is heel simpel en krijgt zijn smaak vooral uit de aanbaksels van de varkenshaas. De heerlijke gebruinde mosterd en de boter die hier nog bij zit. Yumm!! En dat samen met wat heerlijk vleesfond en romige slagroom maakt een superlekkere mosterdsaus! Zet dit varkenshaasje bijvoorbeeld eens op tafel met de kerst, of gewoon lekker op een donkere avond.

Smakelijk 🙂

Varkenshaas met mosterdsaus, worteltjes en ovenaardappels

Varkenshaas met mosterdsaus

Voorbereiding 20 min
Bereiding 25 min
Bereidingstijd: 45 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Varkenshaas

  • 2 varkenshaasjes à 400 gram per stuk
  • zout en peper
  • 4 el grove mosterd
  • 50 gram gezouten roomboter

Gebakken wortels

  • 600 gram gekleurde wortels
  • 50 gram gezouten roomboter
  • peper en zout
  • 1 el tijm

Ovenaardappeltjes

  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 700 gram kleine aardappeltjes
  • olijfolie
  • peper (en zout)
  • 1 el tijm

Mosterdsaus

  • 2 el bloem
  • 150 ml vleesfond
  • 250 ml slagroom
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Kruid de varkenshaasjes rondom met zout en peper en smeer ze in met een laagje mosterd. Laat ze op kamertemperatuur komen voordat je ze bakt. Was ondertussen de wortels en snijd ze doormidden.
  • Verhit de boter in een grote koekenpan en leg hier de worteltjes in. Bestrooi ze met zout, peper en tijm. Bak de wortels aan beide kanten heel langzaam op laag vuur totdat ze boterzacht zijn, met het deksel op de pan. Dit duurt minstens 10 (tot 15) minuten per kant.
  • Was de aardappeltjes en snijd ze in hapklare stukjes. Meng ze vervolgens met de spekblokjes, olie, peper, zout en tijm en doe ze over in een ovenschaal. Bak de aardappeltjes in 20 tot 30 minuten mooi bruin en gaar.
  • Verhit 50 gram roomboter in een ovenbestendige braadpan en pak hierin de varkenshaasjes rondom bruin. Doe de pan vervolgens met de varkenshaasjes 15 minuutjes in de oven om de varkenshaas mooi gaar en nog roze van binnen af te bakken.
  • Haal na 15 minuten de varkenshaasjes uit de oven en laat ze rusten onder aluminiumfolie. Zet de pan met de aanbaksels terug op het vuur en roer hier de bloem doorheen. Bak dit zo'n 2 minuutjes aan. Voeg vervolgens het vleesfond en de slagroom toe (niet alles in een keer), roer goed door en breng op smaak met peper en zout. Is de saus te dun? Blijf dan nog even roer tot de saus indikt. Is de saus te dik? Voeg dan nog wat slagroom toe.
  • Snijd de varkenshaasjes in plakken, verdeel over 4 borden en schenk hier de saus overheen. Serveer met de worteltjes en de gebakken aardappels met spek.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *