Ik vind het leuk om nieuwe keukens te ontdekken en maak er dan graag een heel avondje van met een (thema) menu. Deze keer ging ik voor de Braziliaanse keuken! Moeilijk, omdat je in Nederland niet alle ingrediënten kunt krijgen, maar daardoor ook leuk om te experimenteren hoe je toch iets lekkers met Braziliaanse smaken kunt maken zonder dat je alle ingrediënten tot je beschikking hebt.
En ik vind dat me dat goed gelukt is met deze heerlijke bananencurry! De eerste keer dat ik überhaupt iets met bakbanaan maak terwijl ik het toch al heel erg vaak bij de toko heb zien liggen. En nu ik er een keer mee gekookt hebt, wil ik het ook zeker vaker gaan doen, want ik vond het echt heel erg lekker!
Een beetje zoet, maar niet te, lekker stevig en met een pittige en zure touch van de Surinaamse peper en het limoensap. Gewoon mooi in balans dus. Ik maakte hier ook nog Braziliaans stoofvlees bij en gebakken okra. Een compleet Braziliaans menu dus!
Geniet ervan 🙂
Braziliaanse bananencurry
Ingredients
- scheutje zonnebloemolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- stukje gember van ongeveer 1 cm
- 0,5 Surinaamse peper
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl kurkuma
- 1 tomaat
- 1 blik kokosmelk à 400 ml
- 2 el limoensap
- peper en zout
- 3 bakbananen
- 1 rode puntpaprika
- bosje verse koriander
Instructions
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote wokpan. Maak ondertussen de ui schoon en snipper deze. Fruit de ui totdat deze net zacht is.
- Maak vervolgens de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de ui in de pan en bak ook een minuut of 2 mee.
- Maak vervolgens de gember en de Surinaamse peper (voorzichtig) schoon. Rasp de gember en hak de helft van de peper fijn. Voeg dit ook toe aan de pan en bak nog een minuutje mee.
- Voeg de komijn, kurkuma en koriander toe en roer goed door. Snijd de tomaat fijn en voeg deze ook toe. Roer nog eens goed door.
- Voeg vervolgens de kokosmelk en het limoensap toe en roer de curry goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
- Pel de bakbananen en snijd het vruchtvlees in dikke plakken. Voeg deze toe aan de curry. Roer vanaf nu heel voorzichtig om de banaan niet te beschadigen.
- Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine stukjes. Voeg ook de paprika toe aan de curry en roer nog een keer door. Laat pruttelen totdat de paprika zacht is en de banaan nog stevig. Garneer met de verse koriander.