Een tijdje terug organiseerde ik een Braziliaans etentje waarbij ik deze Braziliaanse visballetjes als één van de voorgerechtjes maakte. Maar deze visballetjes zijn natuurlijk ook een perfect borrelhapje! Omdat Braziliaanse ingrediënten in Nederland lastig te vinden zijn, gebruik ik alternatieven die je wat beter kunt vinden, geïnspireerd op de smaken uit de Braziliaanse keuken.
Omdat je Surinaamse peper gebruikt, kunnen de visballetjes wat pittig worden. Ik had maar een klein pepertje, dus dan valt het wel mee, maar Surinaamse pepers kunnen ook nogal flink zijn en dan kunnen je visballetjes dus ook een stuk pittiger uitvallen. Let daar dus wel een beetje op, zeker als je niet zo goed tegen pittig eten kunt :p
En voorzichtig bij het frituren. Omdat er ook kaas in de visballetjes zit, kunnen ze barsten tijdens het frituren. Zorg er daarom voor dat je de olie niet te heet laat worden. 180 graden is wel echt de max die je wil, anders barsten ze gegarandeerd en kan het zijn dat je vulling dus meer aan de buitenkant hangt dan aan de binnenkant :p
Smakelijk!
Braziliaanse visballetjes
Ingrediënten
- zonnebloemolie om in te frituren
Vulling
- 200 gram aardappels
- 1 liter vis- of garnalenbouillon
- 1 ui
- flinke scheut zonnebloemolie
- 3 teentjes knoflook
- 0,5 tomaat
- 1 gele Surinaamse peper of een halve als je ze minder pittig wil
- 300 gram kabeljauw
- 2 el bloem
- 80 gram geraspte mozzarella
- klein bosje verse koriander
- klein bosje verse basilicum
- zout en peper
Paneren
- bloem
- eiwit
- panko
Instructies
Vulling
- Schil de aardappels en snijd ze in even grote stukken. Kook ze 20 minuutjes in de gamba- of visbouillon. Bewaar vervolgens de bouillon.
- Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een pannetje. Maak de ui schoon en rasp deze. Fruit dit in de olie.
- Maak de knoflook schoon en pers uit. Voeg dit toe aan de ui in de pan en bak nog een minuutje of 2 mee.
- Rasp de tomaat en voeg dit toe aan de pan. Maak nu ook de Surinaamse peper schoon en gebruik (afhankelijk van de grootte) een halve of een hele. Voeg toe aan de pan en bak even mee.
- Verwarm de bouillon weer en pocheer hier de kabeljauw in. Haal deze vervolgens uit de bouillon en trek met 2 vorken uit elkaar. Bewaar de bouillon nog steeds.
- Voeg dit toe aan de pan en roer goed door elkaar. Voeg vervolgens de bloem toe en bak nog een paar minuutjes mee.
- Voeg vervolgens 2 soeplepels van de bouillon toe en roer goed door totdat je een mooie dikke ragout krijgt.
- Prak de aardappels fijn met een vork en voeg dit samen met de geraspte mozzarella toe aan de pan. Roer nog eens goed door.
- Hak de koriander en de basilicum fijn en voeg dit toe aan de pan. Breng op smaak met peper en zout en roer nog goed door.
- Doe het mengsel over in een platte schaal, dek af met plasticfolie en laat afkoelen (in de koelkast) totdat het wat steviger is.
Visballetjes paneren
- Zet 3 diepe borden of kommen neer: eentje gevuld met bloem, eentje met eiwit en eentje met paneermeel.
- Weeg telkens een stukje vulling af van 25 tot 30 gram. Rol hier een balletje van en Leg het in de schaal met bloem totdat ongeveer de helft van het bord gevuld is met balletjes. Beweeg nu het bord van links naar rechts zodat de balletjes door de bloem rollen en een evenredig verdeeld laagje bloem krijgen.
- Haal ze nu een voor een door het eiwit en leg ze in het bord met paneermeel. Doe met het bord paneermeel hetzelfde als bij de bloem. Totdat alle visballetjes een laagje paneermeel om zich heen hebben.
Visballetjes frituren
- Nu kun je de visballetjes gaan frituren. Verwarm de zonnebloemolie (of frituurolie) tot 160 – 180 graden (zeker niet warmer!) en frituur de visballetjes in zo'n 5 minuutjes mooi bruin.
- Ze kunnen wat barsten, omdat er kaas in de vulling zit. Verhit de olie daarom niet te veel, dan is de kans namelijk groter dat ze barsten en de vulling eruit drijft.