Dit stond al zó lang op mijn lijstje.. Sowieso lap cheong uitproberen, maar ook gewoon een simpele Chinese fried rice maken. Dus ik heb de fried rice eindelijk afgevinkt van mijn lijstje! 😀 En ik was blij met het resultaat. Helemaal niet moeilijk, maar wel hartstikke lekker!
De Chinese rijst is zelfs een beetje zoetig door de lap cheong, gamba’s, wortels en erwtjes. Daarnaast is ie ook een beetje zoutig door de sojasaus en oestersaus. Echt een lekkere smaakcombinatie dus!
De lap cheong kun je bij de Aziatische supermarkt kopen. Daar liggen ze in de koeling, vaak per veel verpakt. Ik heb ze per 2 of 3 worstjes ingevroren zodat ik elke keer een kleine hoeveelheid kan gebruiken in een gerecht. De smaak is namelijk vrij aanwezig, dus meer heb je niet echt nodig. Ze zijn daarnaast ook best duur, maar als je er 8 keer ofzo van kunt eten, dan valt dat natuurlijk ook wel weer mee 😉
Smakelijk!
Chinese gebakken rijst met lap cheong
Ingrediënten
- 200 gram basmati rijst
- scheutje zonnebloemolie
- 1 ui
- 1 rode peper
- 3 Chinese gedroogde worstjes (lap cheong)
- 2 teentjes knoflook
- 1 stukje gember van ongeveer 1,5 cm
- 1 winterpeen
- 4 lente uitjes
- 200 gram erwtjes
- 2 eieren
- 200 gram rauwe gamba's
- 200 gram taugé
- 1 el sesamolie
- 3 el donkere sojasaus
- 2 el lichte sojasaus
- 1 el oestersaus
- witte peper
Instructies
- Kook de basmati rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote wokpan en fruit hier de ui in.
- Maak ook de rode peper schoon en snipper deze. Voeg deze toe aan de ui in de pan.
- Snijd de Chinese worstjes in plakjes en bak ook een paar minuutjes mee.
- Maak vervolgens de knoflook schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en bak ook een minuutje mee.
- Maak de gember schoon, rasp deze en voeg ook toe.
- Maak de winterpeen schoon en snijd in plakjes. Bak deze ook zo'n 5 minuutjes mee.
- Snijd de lente uitjes in ringen en voeg deze ook toe. Voeg dan ook de erwtjes en de taugé toe. Roer alles even goed door elkaar.
- Bak op hoog vuur de gamba's mee totdat ze roze zijn. Roer de rijst er doorheen en bak nog zo'n minuut of 3 op hoog vuur.
- Bak in een apart pannetje roerei van de 2 eieren (kluts ze even). Voeg dit vervolgens samen met de sesamolie, donkere en lichte sojasaus en oestersaus toe aan de rijst.
- Breng op smaak met witte peper, roer nog een keertje goed door en serveer!