Heb jij al eens eerder van een galette gehoord? Je kunt een galette zoet of hartig maken, ik koos deze keer voor een hartige variant voor het avondeten! Lekker vega, met een ricotta-courgette vulling, afgetopt met wat crispy chili oil – want dat is overal lekker bij 🙂
Een galette is eigenlijk een soort pizza, van krokant (hartige taart) deeg. Ik maak het deeg het liefst zelf, het is namelijk echt een makkelijk deegje om te maken, en is heerlijk flaky en krokant na het bakken. Precies wat je van dit soort deeg wil 🙂
Ik vind dit een prima hoofdgerecht, wij eten met z’n 2’en een halve galette met een salade erbij. Maar je kunt deze courgette galette ook prima serveren als borrelhapje. Ook lekker als lunch als je over hebt! Even kort in de oven en hij is weer zo goed als nieuw 🙂
Smakelijk!
Courgette galette met crispy chili oil
Ingrediënten
Deeg
- 350 gram tarwebloem
- 100 gram koude roomboter ongezouten
- 1 tl zout
- 1 ei
- 80 ml ijswater
Topping
- 2 courgettes
- 250 gram ricotta
- 50 gram parmezaanse kaas
- peper en zout
- geraspte parmezaanse kaas
- verse peterselie
- crispy chili oil
- 1 extra ei
Instructies
Deeg
- Snijd de koude boter in kleine blokjes en doe dit samen met de bloem in een ruime kom. Kneed dit tot een grof kruimeldeeg.
- Voeg dan het zout, ei en het water toe en kneed alles tot een stevig samenhangend deeg. Pak in plasticfolie in en leg in de koelkast (voor tenminste 30 minuten).
Topping
- Maak de courgette schoon en snijd in dunne plakjes. Schep op met wat zout en laat uitlekken in een vergiet of zeef.
- Meng de ricotta met 50 gram geraspte parmezaanse kaas en breng op smaak met peper en zout. Zet opzij totdat je het nodig hebt.
Galette
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je een pizzasteen hebt, verwarm deze dan mee in de oven, verwarm anders de ovenplaat mee.
- Rol het deeg uit tot een mooi dunne plak deeg. je wil 'm echt dun hebben, anders wordt de bodem niet gaar.
- Verdeel het ricotta-mengsel over de ronde deeglap, maar houd de buitenkanten vrij, deze moet je straks nog om kunnen vouwen.
- Verdeel de courgette plakjes over het ricotta mengsel, deze mogen (half) over elkaar liggen. Rasp hier nog wat parmezaanse kaas overheen.
- Kluts het eitje en strijk dit over de omgevouwen deegrand. Bak de galette in 30 minuten mooi gaar in de voorverwarmde oven, op de verwarmde pizzasteen of bakplaat (op bakpapier).
- Garneer de galette met wat verse peterselie en crispy chili oil. Smakelijk!