Ik maakte dit al een keertje samen met een vriendin, volgens haar recept en vond het toen al superlekker! Aangezien ik niet echt een kei ben in het volgen van recepten, ging die toen niet helemaal goed. Dus dat moest ik natuurlijk nog een keertje overdoen! Nu had ik dus wel even goed onderzoek gedaan naar de bereidingswijze en verhoudingen. En ik denk dat ik daar een lekkere versie van heb gemaakt.
Gewoon, zoals de firni hoort. Een mooie stevige zoete custard met een vleugje kardemom en een stevige rozensmaak. En dan nog die heerlijke pistachenootjes eroverheen die het helemaal afmaken! Ik vond dit echt heel erg geslaagd! Een perfecte afsluiter ook van ons Afghaanse etentje.
En een supermakkelijk toetje om te maken, wat natuurlijk ook erg fijn is! En met de verrassende en onverwachte smaken zet je wel iets heel speciaals op tafel. Je kunt dit toetje gemakkelijk ’s ochtends of een dag vantevoren al maken. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de firni bestrooien met wat pistachenootjes. Ook fijn, om het jezelf even makkelijk te kunnen maken 🙂
Smakelijk!
Firni: Afghaanse custard met rozenwater
Ingrediënten
- 500 ml volle melk
- 45 gram maizena
- 180 gram suiker
- 0,5 tl kardemom
- 1 el rozenwater
- ongezouten pistachenootjes
Instructies
- Roer de helft van de melk glad met de maizena en verwarm de overgebleven melk in een steelpannetje. Als deze melk net niet kookt, voeg je het maizenamengsel, de suiker, het rozenwater en de kardemom toe. Breng aan de kook en blijf met een garde voorzichtig roeren totdat de custard is ingedikt. Dit duurt zo'n 10 tot 15 minuten, afhankelijk van hoe hoog je het vuur hebt staan.
- Zeef de custard zodat eventuele klontjes er uit zijn. Doe de custard over in 4 dessertglaasjes en laat ze eerst buiten de koelkast afkoelen en daarna tenminste 2 uur in de koelkast opstijven.
- Hak net voor het serveren een handjevol pistachenootjes grof en strooi dit over de firni heen.