Gerookte zalm bitterballen

Gerookte zalm bitterballen

Toen ik een tijd terug op Instagram vroeg of mijn volgers nog leuke ideeën voor nieuwe bitterballen hadden, kwam er iemand met het geniale idee voor zalm bitterballen! En daar kwam dus dit heerlijke recept uit voort 🙂 Mijn Italiaans geïnspireerd zalm bitterballen recept!

Ik koos voor warmgerookte zalm in dit recept, omdat dat lekkerder blijft als je het verwarmt. Koudgerookte zalm verliest al gauw veel smaak als je het verwarmt en ook verse zalm wordt dan een beetje flauw. Ik vind warmgerookte zalm voor een dergelijke bereidingswijze dus de beste keuze 🙂

De vulling breng je verder op smaak met wat zongedroogde tomaatjes, parmezaanse kaas en verse peterselie! Een heerlijke smaakvolle bitterbal! Je kunt ‘m dippen in wat mayonaise, maar eerlijk gezegd vind ik een dip bij deze bitterballen eigenlijk niet echt nodig.

Smakelijk!

Gerookte zalm bitterballen
Pin recept Delen op Facebook
0 van 0 stemmen

Gerookte zalm bitterballen

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 5 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 5 min
Porties: 30 bitterballen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Zalm bitterballen

  • 1 sjalot
  • 4 teentjes knoflook
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 75 gram bloem
  • 50 ml witte wijn
  • 150 ml kookroom
  • 2 el zongedroogde tomaten
  • 400 gram warmgerookte zalm
  • 25 gram geraspte parmezaanse kaas
  • peper en zout
  • bosje verse peterselie

Paneren

  • bloem
  • eiwit
  • paneermeel

Instructies

  • Maak de sjalot schoon en snipper deze heel fijn. Verhit de boter in een pannetje en bak daar de sjalot in totdat deze mooi zacht is. Maak ondertussen de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de sjalot en bak nog een minuutje of twee mee.
  • Voeg de bloem toe en bak ook een minuut of twee mee. Voeg vervolgens de witte wijn en kookroom toe en roer totdat je een mooie dikke ragout hebt.
  • Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en voeg deze toe aan de ragout. Trek de zalm met twee vorken uit elkaar en voeg dit ook toe. Breng op smaak met peper, zout en parmezaanse kaas en knip er de verse peterselie boven. Roer alles nog eens goed door en doe de ragout over in een platte schaal. Dek af met plasticfolie en laat volledig afkoelen in de koelkast.

Bitterballen rollen

  • Zet 3 diepe borden of kommen neer: eentje gevuld met bloem, eentje met eiwit en eentje met paneermeel.
  • Weeg telkens een stukje vulling af van 25 tot 30 gram. Rol hier een balletje van en Leg het in de schaal met bloem totdat ongeveer de helft van het bord gevuld is met balletjes. Beweeg nu het bord van links naar rechts zodat de balletjes door de bloem rollen en een evenredig verdeeld laagje bloem krijgen.
  • Haal ze nu een voor een door het eiwit en leg ze in het bord met paneermeel. Doe met het bord paneermeel hetzelfde als bij de bloem. Totdat alle bitterballen een laagje paneermeel om zich heen hebben. Haal ze dan nog een keer een voor een door het eiwit en leg ze weer in de schaal met paneermeel. Schud ze dan nog eens door elkaar. Op deze manier heb je de bitterballen dubbelgepaneerd waardoor ze straks extra krokant zijn.
  • Ik vind het zelf fijn om de bitterballen in te vriezen en ze vanuit de vriezer te frituren. Als jij ze ook in gaat vriezen, zorg er dan voor dat je ze los van elkaar invriest. Ze mogen elkaar niet aanraken, want dan gaan ze aan elkaar plakken. Je kunt bijvoorbeeld ook laagjes bakpapier tussen de bitterballen leggen, dan plakken ze ook niet aan elkaar. Zodra ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze wel bij elkaar in een bakje of zakje doen. Dan plakken ze niet meer aan elkaar.
  • Verwarm de frituurpan of olie tot 180 graden en frituur de bitterballen (eventueel in porties) in zo'n 5 minuutjes mooi goudbruin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling