Een hartige panna cotta stond al even op mijn lijstje, net als een hartige crème brûlée (maar daar moet ik nog een keer aan beginnen). Dus afgelopen Kerst maakte ik een hartige panna cotta! Met heerlijke kurkuma gamba’s. Een mooi Indiaas geïnspireerd gerechtje, met eetbare bloemetjes (want het is maar 1x per jaar Kerst!).
Ik serveerde deze hartige panna cotta als voor/tussengerechtje. Mijn kerstdiner heeft altijd meerdere voorgerechten omdat ik graag iets van 6 tot 8 gangen maak. Ik houd van veel verschillende kleine gerechtjes, met ieder hun eigen wijntje erbij. Want juist met Kerst heb je daar de tijd en gelegenheid voor!
Je kunt deze hartige panna cotta al ruim van te voren voorbereiden. Alleen de kurkuma gamba’s moet je wel echt pas net van te voren bakken, anders worden ze droog en taai en dat is echt zonde. Ik serveerde dit gerechtje als laatste koude gerecht voordat we naar de warme voorgerechtjes gingen, een heerlijke opbouw naar een gevogelte gerecht bijvoorbeeld!
Smakelijk 🙂
Hartige panna cotta met kurkuma gamba’s
Ingrediënten
- zonnebloemolie
Currypasta
- 2 rode pepers
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- klein stukje gember
- 3 stengels sereh
- 2 el gemalen komijn
- 2 el gemalen koriander
- 2 el vissaus
- bosje verse koriander
- 1 tl suiker
- zout en peper
Panna cotta
- 3 gelatineblaadjes
- 300 ml kokosmelk
- 200 ml slagroom
- 2 limoenblaadjes
- 2 el vissaus
Kurkuma gamba's
- 4 tijgergamba's ongepeld
- 1 el kurkuma
- zout en peper
Garnering
- eetbare bloemetjes (optioneel)
- verse koriander
- chiliflakes
Instructies
Currypasta
- Maak de rode pepers, sjalotten, knoflook en gember schoon. Snijd allemaal in grove stukken en doe alvast in de blender of keukenmachine.
- Maak de sereh schoon en snijd het wit hiervan in ringetjes. Voeg dit samen met alle kruiden, de vissaus en een bosje koriander toe aan de overige ingrediënten in de keukenmachine.
- Doe hier alvast wat van de kokosmelk bij en pureer tot een mooie gladde pasta. Breng op smaak met peper en zout.
Panna cotta
- Week de gelatineblaadjes in wat koud water volgens de instructies op de verpakking.
- Bak de currypasta in een scheutje zonnebloemolie in een paar minuutjes gaar. Doe dit in een wat hoger pannetje. Voeg hier vervolgens de kokosmelk, slagroom, limoenblaadjes en 2 el vissaus aan toe.
- Verwarm dit langzaam onder regelmatig roeren tot net tegen de kook aan. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer deze door het mengsel in het pannetje.
- Zeef dit zodat je een mooie gladde panna cotta krijgt. Verdeel het mengsel over 4 mooie glazen, dek af met plasticfolie en laat zo'n 4 uur opstijven in de koelkast.
Kurkuma gamba's
- Verwijder de schalen van de gamba's maar laat de koppen zitten. Kruide ze rondom met de kurkuma, peper en zout.
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pannetje en bak de gamba's net gaar. Leg deze bovenop de opgestijfde panna cotta en garneer met chiliflakes, verse koriander en eetbare bloemetjes (optioneel)
- De panna cotta gaat wat smelten door de warme gamba's, dus serveer direct!