Met een moestuin heb je soms bepaalde groenten echt in overschot. Dat had ik weer met tomaten. Ik maakte dus sowieso een paar kilo simpele tomatensaus voor in de vriezer, maar toen waren er nog steeds tomaten over. Dus ik besloot een tomatensoep te maken. Maar ik ben eigenlijk niet echt een fan van een gewone tomatensoep. Dus ik wilde er wat anders mee doen.
Daarom werd het deze keer een Indiase tomatensoep! Goed op smaak gebracht met verschillende kruiden die in de Indiase keuken veel gebruikt worden. En ik had nog een pakje linzen staan van HAK dus die besloot ik er ook doorheen te doen. Was meer een last-minute idee, maar smaakte er ook heel erg goed bij!
Ik garneerde de soep met wat chili olie. Op zich niet nodig, omdat de soep al spicy genoeg is. Maar vond ik er wel leuk uitzien voor de foto, dus vandaar 🙂 Wil je de soep juist iets minder pittig maken, dan kun je ‘m juist ook garneren met wat dunne magere yoghurt. Zo wordt je soep iets romiger en frisser. Mooie tegenhanger voor de kruidige en pittige smaken in de soep.
Smakelijk!
Indiase tomatensoep met linzen
6 oktober 2025Extra benodigdheden
- staafmixer, keukenmachine of blender
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 el ghee
- stukje gember van ongeveer 1 cm
- 4 teentjes knoflook
- 1 el gemalen koriander
- 1 el gemalen komijn
- 1 el mosterdzaad
- 1 el gedroogde curryblaadjes
- 1 tl gemalen kurkuma
- 1 tl (kashmiri) chilipoeder
- 0,5 tl nigella zaadjes
- 0,5 tl bruine basterdsuiker
- 1,5 kilo tomaten
- 0,5 liter kippenbouillon
- zout en peper
- 1 pakje linzen van ongeveer 230 gram
Instructies
- Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit de ghee in een soeppan en bak hier de ui in totdat deze mooi zacht en glazig is.
- Maak ondertussen de gember en de knoflook schoon en rasp beiden. Voeg toe aan de ui in de pan en bak nog een paar minuten zachtjes mee.
- Voeg vervolgens alle kruiden toe (vanaf de koriander tot de nigelle zaadjes. Roer goed door en bak eventjes mee. Voeg vervolgens ook de bruine suiker toe.
- Snijd ondertussen de tomaten in blokjes en voeg deze ook toe aan de pan. Bak een paar minuten mee totdat de tomaten zacht worden en ze uit elkaar beginnen te vallen.
- Voeg dan de kippenbouillon toe en breng de soep aan de kook. Pureer de soep met de staafmixer of in een keukenmachine of blender. Breng de soep vervolgens op smaak met peper en zout.
- Giet de linzen af en roer deze door de soep. Serveer en garneer evt. met wat (chili)olie.






