Ik vind panna cotta echt een geweldig nagerecht. Je kunt hier namelijk zoveel mee qua smaken. Omdat panna cotta van zichzelf eigenlijk vrij neutraal is, kun je het echt voor alle soorten smaakcombinaties gebruiken. En je kunt er ook heel goed alcohol in verwerken. En laat ik dat nou net ook heel erg lekker vinden!
Dus deze keer ging ik voor een limoncello panna cotta! Met citroen en rozemarijn om de panna cotta nog meer lekkere smaken mee te geven 🙂 En dat was weer een toppertje hoor! Ik serveerde dit nagerecht als afsluiter van een Italiaans diner in de zomer. Maar dit past natuurlijk ook prima als afsluiter van je kerstdiner.
Het fijne van panna cotta: je kunt het prima een tijdje van te voren maken. Zo maak je het jezelf ook lekker makkelijk in de keuken. Plasticfolietje eroverheen en het blijft meerdere dagen goed in de koelkast. Maar het lekkerst als je het dezelfde dag of een dag van te voren maakt 🙂
Smakelijk!
Limoncello panna cotta
10 augustus 2025Ingrediënten
- 3 gelatineblaadjes
- 400 ml slagroom
- 2 takjes rozemarijn
- 80 gram suiker
- 100 ml limoncello
- 1 citroen
Instructies
- Week de blaadjes gelatine in koud water totdat ze zacht zijn. Dit duurt een paar minuutjes. Vaak staat op de verpakking hoelang je de gelatine moet laten weken.
- Snijd of schaaf het gele deel van de schil van de citroen. Dit kan eventueel ook met een rasp.
- Verwarm ondertussen de slagroom, takjes rozemarijn, citroenschil en de suiker in een pannetje totdat de suiker is opgelost (net tegen de kook aan). Laat 10 minuutjes trekken op laag vuur.
- Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg deze toe aan de warme room. Roer totdat je een gladde egale massa hebt. Zeef dit zodat je een super egaal mengsel hebt.
- Voeg dan de limoncello toe en roer goed. Giet het mengsel in 6 dessertglaasjes. Laat tenminste 4 uur in de koelkast opstijven.
- Serveer met een glaasje limoncello en garneer evt. met wat extra geraspte citroenschil.






