Ok, dit is nogal een recept! Ik maakte dit op verzoek van Michelle (Mies’ Winejournal), want ja die maakt het me graag moeilijk :p Dus hoppa, ik naar de toko voor al die verschillende pepers. Gelukkig kon ik ze allemaal vinden! En ging ik aan de slag met het voorbereiden van het recept – welke verhoudingen en welke smaakmakers heb ik nodig. Nou daar is nogal wat aan veranderd tijdens het koken. Want het is best lastig om deze saus in balans te krijgen.
Je moet een mooie licht-bittere saus krijgen, vol van smaak van de chocolade, maar ook voldoende zoet en zuur om de balans te houden. En lekker kruidig natuurlijk. Zorg dat je de pepers echt maar kort roostert. Als je ze te lang roostert kunnen ze verbranden, dat zal je niet goed zien, want ze zijn al zo donker. Maar dat proef je wel terug in je saus want dan wordt ie bitter. En in combinatie met de extra pure chocolade krijg je dan een te bittere saus en dat wil je niet.
Je kunt zelf nog wat aan de smaken sleutelen. Is je saus te bitter? Voeg dan wat extra rozijnen of suiker en limoensap toe. Is je saus te zoet? Voeg dan een beetje extra limoensap en zout toe. Te zuur? Voeg dan juist weer een beetje extra suiker toe. Te vlak? Voeg dan wat extra pure chocolade toe en evt. wat extra kruiden? Niet pittig genoeg? Geloof ik niets van, maar ga lekker los met de chiliflakes dan :p
En natuurlijk hoorde er ook een wijn bij! Want ik maakte het voor een wijn-spijs avond. Moeilijk om een wijn te hebben die deze smaken goed aan kon, maar gelukkig heeft Michelle die wel gevonden! Deze sterke primitovo kon de smaken goed hebben! Het bittere van de chocolade, de diepgang en kruidigheid van de saus en zelfs de pittigheid! Echt een topgerecht.
Ps. ik maakte dit met kip, maar je kunt het bijv. ook met kort gebakken beef serveren of zelfs met gestoofd (of pulled) vlees. Test vooral zelf eens uit 🙂 En maak lekker veel, zodat je het kunt invriezen. Je bent er immers toch al veel tijd mee kwijt.
Smakelijk!
Mexicaanse Mole
Extra benodigdheden
- staafmixer of blender met kom
Ingrediënten
Mole saus
- 1 liter kippenbouillon
- zonnebloemolie
- 3 gedroogde passila pepers
- 3 gedroogde guajillo pepers
- 2 gedroogde ancho pepers
- 40 gram blanke amandelen
- 40 gram pinda's
- 15 gram sesamzaadjes
- 1 el korianderzaad
- 1 el komijnzaad
- 40 gram rozijnen
- 2 maistortilla's
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 el limoensap
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 el tomatenpuree
- 1 el gedroogde oregano
- 1 el gedroogde tijm
- 1 tl kaneel
- 1 tl chiliflakes
- mespunt gemalen kruidnagel
- mespunt gemalen steranijs
- 50 gram extra pure chocolade
- zout en peper
Gebakken kip
- 1,5 kilo drumsticks
- peper en zout
- flinke klont boter
Topping
- 15 gram sesamzaadjes
- chiliflakes
- verse koriander
Instructies
- Verwarm de kippenbouillon (van bouillonblok of fond) en doe in een blenderkom of hoge pan/kan (als je een staafmixer gebruikt).
- Verhit een sheutje olie in een koekenpan en rooster daar soort voor soort de pepers heel kort in. Je wil ze toasten maar niet verbranden. Echt een paar seconden aan beide kanten. Doe ze dan over in de bouillon.
- Rooster de amandelen, pinda's en sesamzaadjes in dezelfde olie totdat ze allemaal mooi bruin zijn. Doe dit dan ook bij de bouillon.
- Veeg de koekenpan schoon en rooster vervolgens het komijn- en korianderzaad totdat het goed begint te geuren. Doe dit ook bij de bouillon.
- Scheur de maistortilla's in stukken en doe deze samen met de rozijnen ook bij de bouillon. Maak de ui en de knoflook schoon en snijd beiden grof. Doe dit ook bij de bouillon.
- Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe aan de bouillon, tot aan de chocolade. Smelt de chocolade en voeg deze ook toe aan de bouillon. Pureer alles tot een mooie gladde saus en breng op smaak met peper en zout.
- Doe over in een pannetje en laat de saus een half uurtje pruttelen. Ondertussen kun je de kip bakken.
Kip bakken
- Kerf de drumsticks rondom in met een scherp mes en kruid rondom goed met peper en zout. Verhit een flinke klont boter in een grote wokpan. Bak hier de drumsticks in totdat ze rondom mooi bruin en krokant zijn.
Garneren en serveren
- Serveer de kip met lekker veel mole saus en bestrooi met de sesamzaadjes, chiliflakes en verse koriander. Serveer evt. met extra limoenpartjes, crème fraîche en rijst, tortillachips of brood. Ook lekker met maistortilla's, serveer er in dat geval ook wat frissen groenten bij.
Staat nog op mijn kooklijstje om ooit te maken maar het blijft er telkens maar bij.
Ook omdat de ingrediëntenlijst zo lang is maar lijkt mij zo lekker.
Sanp ik, ik vond het ook een uitdaging, maar wel erg lekker! En ik heb nog een portie saus in de diepvries, dus ik kan er nog een keer van eten!